O-STA

Dan očarljivih rastlin v petek 27. maja 2016 v Biološkem središču Ljubljana

V petek, 27. maja 2016, bo v Biološkem središču (Večna pot 111, Ljubljana) že petič potekal Dan očarljivih rastlin, kjer vas bomo seznanili z rastlinami in navdušili z njihovo raznolikostjo.

Obiskovalci se bodo pomikali od stojnice do stojnice, na katerih bodo spoznavali zgradbo rastlin z mikroskopi, dihanje in fotosintezo z merilnimi inštrumenti, videli, kako znanstveniki preučujejo povzročitelje rastlinskih bolezni in spoznali uporabne rastline. Poleg tega bodo otroci na delavnicah preizkušali svoje znanje in druge spretnosti Preko praktičnih prikazov, delavnic, kvizov in iger za otroke in odrasle bo vsakdo lahko spoznal svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov, ki ga preučujejo.

Udeležba na vseh dogodkih (razen kjer je navedeno drugače) je brezplačna. Vljudno vabljeni!

Poleg osrednjega dogodka v Ljubljani, bodo v okviru Dneva očarljivih rastlin potekali tudi dogodki na različnih krajih po Sloveniji. Več na: http://www.plantslo.org/dan_rastlin/index.php

Program v Biološkem središču, Večna pot 111, Ljubljana:

od 15. do 17. ure

25 interaktivnih delavnic na temo rastlin

Znanstveniki in študenti iz različnih priznanih slovenskih ustanov vam bodo na petindvajsetih različnih stojnicah prikazali zanimivosti zgradbe, delovanja in uporabe rastlin.

od 17. do 17.30 ure

Uporaba fermentiranih izdelkov pri pripravljanju vsakodnevnih obrokov (Kuharska delavnica)

Televizijski voditelj Danilo Ivanuša bo predstavil pomembnost žive hrane v naši vsakdanji kuhinji in vam zaupal nekaj okusnih receptov za najmlajše in njihove starše. Razložil vam bo pomen fermentiranja različnih surovin in uporabe le-teh pri pripravljanju vsakodnevnih obrokov. Približal vam bo postopek priprave in vas navdušil nad njeno preprostostjo in uporabnostjo, predvsem pa njeno visoko zdravilno vrednostjo. O okusnosti pa se boste lahko prepričali sami.

ob 17.30 uri

Prehranska varnost kot izziv 21. stoletja - ali kje se je zalomilo? (predava prof. dr. Marina Dermastia)

Prehranska varnost je postala v 21. stoletju ena od tistih besednih skovank, katero pogosto v svoje nastope zelo površno vpletajo politiki. Postala je tudi pomembna politična tema, ki je velikokrat cilj populistične propagande; slednja pa se izrablja za zameglitev izvora problemov, poveznih z varno hrano. Z eksponentno naraščajočim številom prebivalstva je prehranska varnost postala zelo zapleteno področje vzdržnega razvoja, povezanega z okoljem, trgovino in ne nazadnje podhranjenostjo. V predavanju bodo predstavljeni biološki in zgodovinski okvirji, ki so pripeljali do težav s prehransko varnostjo in kako se z njo danes spopadamo raziskovalci na Nacionalnem inštitutu za biologijo.