O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Župan Mestne občine Velenje obiskal prijateljsko mesto Prijedor

Velenje, 18. maj 2016 - V začetku tega tedna se je župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič z delegacijo mudil v prijateljskem mestu Prijedor v Bosni in Hercegovini. Mesto Prijedor obeležuje dan mesta 16. maja, v spomin na prvo osvoboditev mesta leta 1942 v obdobju 2. svetovne vojne, ko je območje okoli mesta veljalo za največje osvobojeno ozemlje v tistem času.

Mesti Prijedor in Velenje že več desetletij veže močna prijateljska nit. Kako močna je ta vez, so občanke in občani Velenja dokazali dve leti nazaj ob obilnih poplavah v Bosni in Hercegovini z veliko humanitarno akcijo za pomoč ogroženim prebivalcem prijateljskega mesta. To je bila tudi izhodiščna tema uradnega sprejema župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča pri županu mesta Prijedor. Župan mesta Prijedor Marko Pavič se je ob tej priložnosti še enkrat zahvalil za prejeto pomoč in hitro izpeljano humanitarno akcijo. Velenje je bilo namreč eno izmed prvih mest, ki se je ob takratnih katastrofalnih poplavah v Bosni in Hercegovini odzvalo s humanitarno akcijo.

Župan mesta Prijedor Marko Pavić je delegaciji iz Velenja predstavil delovanje občine in dosežke zadnjega obdobja. Povedal je, da so uspeli uspešno sanirati večino posledic poplav izpred dveh let. Župana sta spregovorila tudi o možnostih krepitve sodelovanja na gospodarskem področju.

V mestu Prijedor so v zadnjem obdobju zelo uspešno zmanjšali brezposelnost iz 13 tisoč na 7 tisoč. Financial Times je mesto Prijedor uvrstil v sam vrh perspektivnih mest za investitorje (v kategoriji mesta prihodnosti 2016-2017 med mikromesti - mesta do 100 tisoč prebivalcev).

Delegacija iz Velenja je na slovesnosti ob dnevu mesta Prijedor tudi položila venec k spomeniku osvoboditeljev v parku Pećani.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje