O-STA

Prijava gostov: sobodajalci, prijaviti jih morate v istem dnevu

Sobodajalci in stanodajalci, ali vestno prijavljate svoje svoje goste?

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

Prijavljate goste, jim streže in hkrati hodi v nabavo ter išče nove kadre? Tudi kot fizična oseba z dejavnostjo morate obvladati več podjetniških funkcij hkrati!

Več informacij

Spomnimo, fizične osebe, ki se ukvarjajo s sobodajalstvom in niso fizične osebe, ki dejavnost (sobodajalstvo) opravljajo kot samostojni podjetniki posamezniki, lahko to dejavnost opravljajo največ pet mesecev v koledarskem letu in nudijo največ 15 ležišč. Poleg tega morajo biti vpisane v Poslovni register Slovenije.

Prijava gostov - postopek

Zakon o prijavi prebivališča (ZPPreb) določa, da mora fizična oseba, ki se ukvarja s sobodajalstvom, posameznika, ki se nastani ali začasno prebiva v turističnem, gostinskem ali nastanitvenem objektu, prijaviti oziroma odjaviti, ne glede na trajanje nastanitve. To mora storiti na pristojni policijski postaji v 12 urah po njegovem sprejemu oziroma odhodu.

Stanodajalec je pravna oseba, samostojni podjetnik ali fizična oseba, ki proti plačilu sprejema goste na prenočišče oziroma počitek in se po predpisih o gostinstvu šteje za sobodajalca oziroma v okviru svoje dejavnosti posameznikom nudi začasno nastanitev. Za stanodajalca se šteje tudi pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki opravlja recepcijske storitve v imenu in za račun drugih stanodajalcev.

Prijava gostov se lahko opravi fizično na pristojni policijski postaji, s pomočjo overjene knjige gostov ali elektronsko preko sistema eGost.

Upravna enota mora stanodajalcu določiti način vodenja evidence gostov in posredovanja podatkov. Evidenca gostov je lahko vodena ročno ali računalniško, to se odloči in uredi na upravni enoti.

Stanodajalec mora za izdajo odločbe o načinu vodenja evidence gostov vložiti zahtevek in če gre za računalniško vodenje, pridobiti tudi soglasje pristojne strokovne službe.

Sobodajalci morate svoje goste prijaviti na policiji v 12-ih urah po njihovem prihodu.

Klikni in deli

Stanodajalec ima obveznosti in odgovornosti za vodenje evidence gostov, saj ga v primeru pomanjkljivega vodenja evidence gostov oziroma netočnih podatkov o gostih lahko doleti globa med 3 in 25 tisoč evri!

Morda vas zanima tudi:

Da opravljanje več podjetniških funkcij hkrati ne bo več težava, pridite na seminar! Ter tudi, če ste morda na katero pozabili!

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Podjetništvo Zakonodaja

Oznake apartma Avtorski članki dovoljenja eGost FURS gostinstvo hostel hotel najem oddaja sob policija prijava gostov sobodajalstvo turizem Zakona o prijavi prebivališča

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/05/20/prijava-gostov-sobodajalci/