O-STA

CMPD ustanovil Koordinacijski in sodelovalni center za migracije v Sredozemlju

Odprtje centra na Malti potrjuje zavzetost organizacije, da ostane eden ključnih akterjev pri upravljanju migracije

Valletta, 25. maj 2016 - Šest mesecev po vrhu v Valletti na temo migracij se pojavlja zaskrbljenost, da bi Sredozemlje lahko spet postalo epicenter tokov nezakonitih migracij. Na to sta mislila tudi zunanji minister Malte George Vella in generalni direktor Mednarodnega centra za razvoj migracijskih politik (ICMPD) Michael Spindelegger, ki sta v Valetti odprla ICMPD Koordinacijski in sodelovalni center za migracije. Vsa nadaljnja koordinacija aktivnosti ICMPD v Sredozemlju bo potekala na tem novem vozlišču. Pri regionalnih aktivnostih se bo ICMPD osredotočal na različne vrste dialoga o migracijah, na tehnično podporo in na pozitiven vpliv na odnose med državami v Sredozemlju.

Pol leta po vrhu v Valletti na temo migracij se bo ICMPD s svojega novega centra na Malti začel ukvarjati z najnujnejšimi vidiki nezakonitih migracij in prisilnega razseljevanja. Na regionalni ravni si program Euromed Migration prizadeva vzpostaviti okvir za razvoj in izvajanje politike migracij in mednarodne zaščite, ki temelji na dokazih. Na nacionalni ravni bo to spodbudilo razvoj migracijskega sistema za Libijo, ki bo temeljil na pravicah, kot tudi boljše upravljanje meje v Libanonu. Projekt "City-to-City" (Od mesta do mesta), ki ga izvaja ICMPD, preučuje priložnosti za migracije med osmimi urbanimi centri v Evropi, Severni Afriki in na Bližnjem Vzhodu in načrtuje razvoj novih zamisli in zgodb o uspehu o migracijah med velikimi mesti.

Generalni direktor ICMPD Michael Spindelegger je povedal: "Odprtje Koordinacijskega in sodelovalnega centra za migracije kaže na naše skrbi glede migracijskih vprašanj v Sredozemlju. Zagotovili bomo dragocen prispevek k rešitvam in novim politikam na področju migracij v Evropi in onkraj." Malteški minister za zunanje zadeve George Vella je dodal: "Zelo smo počaščeni, da je ICMPD za svojo prvo regionalno pisarno izbral Malto in prepričani smo, da bodo naša skupna prizadevanja kmalu prinesla težko pričakovane rezultate za trenutno migracijsko in begunsko krizo."

Bernhard Schragl

ICMPD predstavnik za stike z javnostmi

+43 1 504 4677 2444

bernhard.schragl@icmpd.org