O-STA

V Celju se s prihodnjim tednom pričenjajo prireditve Poletja v Celju, knežjem mestu 2016

Gre za sklop zvrstno raznolikih prireditev, ki se v mestu ob Savinji odvijajo od 1. junija do 31. avgusta

Celje, 25. maj 2016, Zavod Celeia Celje je na današnji novinarski konferenci, organizirani na Mestni plaži ob Savinjskem nabrežju, predstavil program prireditev, ki se bodo odvijale v mestu v času od 1. junija do 31. avgusta, in sicer pod skupnim nazivom Poletje v Celju, knežjem mestu.

Osrednji program je pripravil Zavod Celeia Celje. Projekt, katerega programsko vsebino intenzivno sooblikuje ljubiteljska kultura, je omogočila Mestna občina Celje.

Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu s katerim Mestna občina Celje bogati kulturno dogajanje v mestu, se tudi letos osredotoča na raznoliko vsebinsko ponudbo, ki ji bodo lahko ciljne javnosti sledile na že dodobra prepoznavnih prireditvenih lokacijah v mestnem središču. Pri pripravi programa smo na Zavodu Celeia Celje, ob pomoči Programskega odbora, sledili sodobnemu konceptu kulturnih dogajanj v urbanih prostorih, ki kulturo in umetnost postavlja v mestno središče, obiskovalcem omogoča večinoma brezplačne oglede in tako kulturno-umetniške dobrine približuje najširšim ciljnim javnostim. Ponovno kombiniramo programski preplet ljubiteljske kulture in izvajalcev, ki v naše mesto prihajajo na povabilo.

V letošnjem letu, v skladu z dogovorom MOC, v programsko shemo ponovno vključujemo celjsko ljubiteljsko kulturo, posameznike in institucije, ki so s svojimi projekti kandidirali na Javni poziv za izbiro kulturnih projektov, ki jih bo sofinancirala MOC v letu 2016 in so kot takšni dolžni enega izmed projektov brezplačno izvesti v okviru oživitve mestnega jedra in Celjskega gradu s poudarkom na vsebinski prioriteti projekta Poletje v Celju, knežjem mestu 2016.

LETOS SE ŽE UVELJAVLJENIM PRIZORIŠČEM V MESTNEM SREDIŠČU PRIDRUŽUJE

TRG CELJSKIH KNEZOV

Programski skelet Poletja v Celju, Knežjem mestu 2016 se tudi v letošnjem letu usmerja k profilaciji posameznih prireditvenih prizorišč in hkrati tudi k sinergijskemu prireditvenemu zaokroževanju poletne koncertne ponudbe v mestnem središču. Z vključitvijo Trga celjskih knezov se zaokrožuje programska ponudba celjskih trgov, ki bo v letošnjem letu zares zelo živahna, saj programsko ponudbo intenzivno sooblikujejo tudi v mestu delujoči gostinci.

Prireditvene lokacije na trgih:

  • Trg celjskih knezov
  • Krekov trg
  • Glavni trg
  • Trg pred Mestnim kinom Metropol

Ostale prireditvene lokacije:

  • Stari grad Celje
  • Vodni stolp
  • Knežji dvorec
  • Celjski mladinski center
  • Lapidarij Osrednje knjižnice Celje

NA TRGU PRED MESTNIM KINOM METROPOL BOMO GOSTILI (programski izbor Zavoda Celeia Celje)

30. 6. 2016, ob 20.30 SVET V MESTU: KONCERT: BASSLESS

14. 7. 2016, ob 20.30 SVET V MESTU: KONCERT: PATETICO. Rok Vilčnik - Rokgre / Nika Perunović,vokal /

Ciril Sem, bobni / Dejan Berden, klavir /Matjaž Krivec, kontrabas

11. 8. 2016, ob 20.30 SVET V MESTU: KONCERT: SOUNDS OF SLOVENIA TRIO Z BOŠTJANOM GOMBAČEM. Janez Dovč (harmonika, elektronika, vokal), Boštjan Gombač (klarinet, flavta, tolkala, vokal), Goran Krmac (tuba, vokal).

NA KNEŽJEM DVORCU BOMO GOSTILI

19. 7. 2016, ob 20.30 SVET V MESTU: IZIDOR GRAFENAUER, kitara

9. 8. 2016, ob 20.30 SVET V MESTU: ANSAMBEL TROBENT AG. Urban Kolar,

Jan Grčar, Kristjan Zupan, Blaž Turinek in David Čonč.

16. 8. 2016, ob 20.30 SVET V MESTU: ULA MLAKAR, harfa.

NA TRGU CELJSKI KNEZOV BOMO GOSTILI

3. 7. 2016, ob 20.30 SVET V MESTU: KONCERT: LA BOHEMIA. Vesna Sauvage, vokal / Igor Feketija, klavir /Dušan Kneževič, bas / Urban Krč, tokala ter gostje

08. 08. 2016, 20.30 SVET V MESTU: VEČER FLAMENCA: ANJA MEJAČ

25. 8. 2016, ob 20.30 SVET V MESTU: NUŠA OFENTAVŠEK & istRaNbuL

PESTRA PROGRAMSKA PONUDBA NA STAREM GRADU CELJE

V letošnjem letu v goste prihajajo: Dubioza kolektiv (17. 6. 2016, ob 22.00),

Premiera in ponovitve muzikla Veronika Deseniška (5., 7. in 11. 7. 2016, ob 21.00), Magnifico (23. 7. 2016, ob 20.30) ter Klapa Intrade & Tomislav Bralić (19. 8. 2016, ob 20.30). Vsi koncerti, z izjemo koncerta Klape Intrade, ki bo v Celjskem domu, se bodo v primeru slabega vremena odvijali v dvorani Golovec. Pomembno: Tudi letos je v ceno vstopnice vključen brezplačni avtobusni prevoz, odhod avtobusa s stare avtobusne postaje (železniška postaja Celje).

Vrhunec bodo dogodki doživeli z dvodnevno srednjeveško prireditvijo Dežela Celjska vabi zadnji vikend v mesecu avgustu (27. 8. 2015, od 15.00 ), ki jo bo tudi letos možno obiskati zgolj za ceno dnevnega vstopa na Stari grad Celje, ki bo v soboto vključeval tudi brezplačni prevoz z avtobusom na Stari grad Celje in nazaj.

DEŽELA CELJSKA VABI - v letošnjem letu naziv uporabljamo tudi za prireditve s katerimi napovedujemo vrhunec dogajanja na Starem gradu Celje

Dobri odzivi so nas tudi v letošnjem letu usmerjali v nadaljevanje dvodnevne prireditve Dežela celjska vabi (26. in 27. 8. 2016), ki jo bomo izvedli na dveh lokacijah. Petkovo dogajanje se bo odvijalo v mestnem jedru, ki bo zaživelo v duhu srednjeveških glumačev, tržnične ponudbe in s srednjeveško kuliso vabilo k obisku sobotne prireditve na Starem gradu Celje, ki bo letos velik poudarek namenjala vsebinam za najmlajšo publiko.

V programsko ponudbo Starega gradu Celje smo letos vključili plesne večer (swing, tango, flamenco), ki jih soustvarjamo z v mestu delujočimi ustvarjalci in dopolnjujemo z nastopi priznanih slovenskih umetnikov. Dežela celjska vabi - pod tem nazivom se skrivajo dogodki, ki se bodo na Starem gradu odvili v času pred sedaj že tradicionalno in edino v Sloveniji še delujočo srednjeveško prireditvijo. Vstop prost. V primeru slabega vremena odpade.

22. 8. 2016, ob 20.30 DEŽELA CELJSKA VABI: TRUBADURKE. Trubadurke ... so poezija, ki se potepa po svetu, je zvok, je erotika, mehkoba, je norost, bolečina, je pristnost, je nekaj daljnega pa hkrati bodočega, je nekaj, kar ti govori, te navdihuje, te omami in zapelje ...Trubadurke so: Zvezdana Novaković, avtorica projekta in kompozicije, vokalistka, harfistka; Tina Žerdin, harfistka ter

Pia Zemljič,igralka.

24. 8. 2016, ob 20.30 DEŽELA CELJSKA VABI: SREDNJEVEŠKI CABARET Z LUKO MARCENOM.

26. 8. 2016, od 15.00 MESTNO SREDIŠČE, DEŽELA CELJSKA VABI. Dan pred osrednjo prireditvijo na Starem gradu Celje bo tudi v mestu čutiti čisto pravi grajski utrip. Srednjeveška tržnica, srednjeveški plesi, vitezi in grajske gospodične, ustvarjalnice za najmlajše ... in še marsikaj drugega bo plenilo poglede obiskovalcev. Sodelujejo: KUD Galiarda, KUD Smeško v sodelovanju z DPM Levi breg Velenje, Turistično in kulturno društvo Celje idr.

27. 8. 2016, od 15.00 do 21.00 DEŽELA CELJSKA VABI. Vrvež trškega barantanja, pojedin, žive glasbe, plesa, konjenikov, žonglerjev ter spektakularne ognjene predstave in še več vas bo ob glasnem bobnenju srednjeveških bobnov popeljalo nazaj v čase grofov Celjskih. Dan bo v znamenju vitezov, ki

se bodo prišli iz širnih dežel pomerit v viteških spretnostih in časteh. Prepletala se bo ljubezen na konici meča, pomešana s smehom in solzami dvornih dam in njihovih vitezov. Otroci, Dežela celjska vas vabi k učenju veščin mečevanja, lokostrelstva, izdelave ščitov, ježi viteških konj in še in še .... Cena vstopnice je enaka ceni dnevne vstopnine na Stari grad Celje, ki znaša 4 EUR. V ceno vstopnice je vključen tudi brezplačen avtobusni prevoz s stare avtobusne postaje (železniška postaja Celje). Prvi odhod avtobusa: 14.45

7. 8. 2016, ob 20.30 SVET V MESTU: ANATOMIJA SREČANJA: Sylvia, Carmen, Maria.

Ana Pandur v sodelovanju z Vesno Zornik in Vitom Marenčetom.

NA STARI GRAD CELJE PRIHAJA KINO POD GRAJSKIMI ZVEZDAMI

Poleti bodo filmske zvezde najsvetleje zasijale nad čudovitim grajskim dvoriščem celjskega Starega gradu. Med 27. julijem in 2. avgustom bodo na ogled izbrani aktualni naslovi in kar nekaj filmskih premier in predpremier, ki bodo popestrile tople poletne večere. Filmi bodo na sporedu ob 21.30, na prizorišče bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz. Vstopnice bodo v predprodaji od 6. junija.

Organizator dogodkov: Mestni kino Metropol Celje

S POIMENOVANJEM CELJANI CELJANOM ter SVET V MESTU opozarjamo na celjske in tuje ustvarjalce

Z željo, da obiskovalce še posebej opozorimo na programsko ponudbo celjskih ljubiteljskih kulturnikov, smo njihove programe označili s sloganom Celjani Celjanom. Svet v mestu pa služi za poimenovanje programske ponudbe, ki v mesto prinaša gostovanja odličnih slovenskih glasbenih in gledaliških ustvarjalcev, katerih ustvarjalnost se navezuje na interpretacijo različnih žanrskih zvrsti.

TUDI LETOS VEČ FESTIVALSKIH SKLOPOV CELJSKIH USTVARJALCEV

Tudi v letošnjem letu celjski ustvarjalci nadaljujejo s festivalskimi sklopi,ustvarjenimi znotraj Poletja v Celju, Knežjem mestu.

Etno urban festival (23. do 25. 6. 2016) v organizaciji Celjskega mladinskega centra / Celje FOKUS, festival avtorske fotografije, Zavoda FOKUS, ki ga bo mesto gostilo v času od

1.do 9. 7. 2016. Konec avgusta pa se bo v Celju odvijal še festival RECI:DESIGN (od 26. 8. do 30. 9. 2016), ki ga organizira KUD 567 in ki povezuje dva tematska sklopa: recikliranje in oblikovanje ter predstavlja vrhunske izdelke, ki nastajajo s ponovno uporabo zavrženega materiala oz. recikliranja.

NADALJUJEMO Z MINI FESTIVALSKIMI CIKLUSI

V letošnjem letu se bo na Krekovem trgu pojavila zanimiva tridnevna interaktivna inštalacija z zabavnim imenom "Omare stare šare", ki jo bodo izvedli člani skupine Tretja roka in temelji na načelih upcycling-a (predelavi rabljenih predmetov, tako, da pridobijo višjo vrednost) in interaktivnosti (obiskovalci so soustvarjalci izkušnje). Preprost nizko-tehnološki pristop spodbuja domišljijo in vzpostavlja sproščeno "naredi si sam" vzdušje. Vsaka od omar je unikaten miniaturen svet, ki čaka, da ga odkrijejo obiskovalci.

23. 6. 2016, od 17.00 do 20.00 OMARE STARE ŠARE - interaktivna instalacija v javnem prostoru, ki spremeni mestne ulice v umetniško igrišče vseh starosti, v skupno dnevno sobo, kjer lahko obiskovalci raziskujejo, ustvarjajo, se družijo v sproščenem ambientu, ki zaživi okrog skrivnostnih omar. Vsaka omara ima svojo zgodbo, barvo in teksturo ter celo svoj edinstven vonj (na primer: naše nebo ima vonj po vaniliji). Ključno pa je, da je vsaka omara zgrajena okrog odprte dejavnosti, kot je safari izlet, opazovanje najbolj dragocene slike na svetu, risanje grafitov ali snemanje filma "v živo" .

24. 6. 2016, od 17.00 do 20.00 OMARE STARE ŠARE - interaktivna instalacija v javnem prostoru.

25. 6. 2016, od 10.00 do 13.00 OMARE STARE ŠARE - interaktivna instalacija v javnem prostoru.

V mesto prihaja Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica - Celjska (30. 6. do 2. 7. 2016), ki se bo predstavil s tujo in domačo produkcijo predstav uličnega gledališča. Publiki se bo predstavila tudi v Celju delujoča skupina Sita Celica, katere člani se bodo predstavili tudi v okviru gostovanja ŠUGLE.

30. 6. 2016, ob 19.30 ODPRTJE MEDNARODNEGA FESTIVALA ULIČNEGA GLEDALIŠČA ANA DESETNICA - CELJSKA

THE CARPETBAG BRIGADE (USA). Klicanja, fizično gledališče na hoduljah (odlična poetična predstava s fascinantnimi akrobacijami na hoduljah. (https: carpetbagbrigade.wordpress.com/spectacle-based-drama/callings/).

SITA CELICA (CELJE): Začaran krog birokracije. Sita celica ima birokracije dovolj. In kaj storiš, ko imaš vsega dovolj ?

21.30 ATRIJ UMETNIŠKE ČETRTI, Gosposka ulicaMEDNARODNI FESTIVAL ULIČNEGA GLEDALIŠČA ANA DESETNICA - CELJSKA (ŠUGLA gledališče) "Direkt z u'lce, ulične intervencije". V predstavi bodo nastopila tudi tri dekleta, ki delujejo v celjski ulični skupini Sita celica.

1.7. 2016, ob 19.30 SREDIŠČE MESTA, "NA ZVEZDI"MEDNARODNI FESTIVAL ULIČNEGA GLEDALIŠČA ANA DESETNICA - CELJSKA PRIDEN MOŽIC (SLO): "Počivaj v miru, ulično gledališče!" Izvrstna humorna interaktivna predstava, v kateri trije pogrebniki organizirajo idealen pogreb.

2.7. 2016, ob 11.00 SREDIŠČE MESTA, "NA ZVEZDI" ZAKLJUČEK MEDNARODNEGA FESTIVALA ULIČNEGA GLEDALIŠČA ANA DESETNICA - CELJSKA

FRACASEE DE 12 (FRA): HOP. Izvrstna gibalna ulična predstava. Štirje smetarji zganjajo vragolije. Več: http:// www.fracassede12.fr/?p=21.

NOVITETA LETOŠNJEGA POLETJA: MESTNA IGRALNICA NA GLAVNEM TRGU

Celje - Zavod Celeia in Kreal® z roko v roki za bolj igrivo poletje v Celju

Prizadevanjem MO Celje in Zavoda Celeia, da obogati poletno dogajanje v mestnem središču, se je pridružilo podjetje Kreativni aluminij s postavitvijo kreativnih igral slovenske blagovne znamke Kreal, ki bodo na voljo vsem najmlajšim, pa tudi malo starejšim obiskovalcem, ki bodo urice v mestu lahko preživeli na bolj igriv in družaben način skupaj s sovrstniki. Oprema Kreal spodbuja igro, druženje, zabavo, učenje in rekreacijo. Vabljeni v mestno igralnico!

MESTNA PLAŽA NA SAVINJSKEM NABREŽJU

Gostinske storitve na Mestni plaži bo izvajal Citrus Fritolin d.o.o. Tako kot pretekla leta bo gostinska ponudba močno podprta s spremljevalnimi programi, katerih nagovori bodo usmerjeni predvsem v družine z otroki, prvič pa se na plažo umeščajo tudi vsebine prireditev katerih izvajalci so prejemniki občinskih sredstev. K obisku bodo skozi vse poletne mesece vabile raznolike delavnice za otroke; seveda prihajajo na plažo tudi lutkovne in gledališke predstave za najmlajše. Vsem obiskovalcem bodo vseskozi na voljo raznoliki prostočasni pripomočki, ki bodo omogočali igranje hokeja na travi, badmintona, balinanja, fuča ...

VIŠINA SREDSTEV NAMENJENIH ZA REALIZACIJO PROJEKTA

POLETJE V CELJU, KNEŽJEM MESTU 2016 in DOBIMO SE V MESTU

Ø Mestna občina Celje je za realizacijo projekta Poletje v Celju, knežjem mestu 2016 v letošnjem letu namenila: 27.000,00 EUR. Sredstva vključujejo tako programski, infrastrukturni kot tudi promocijski delež. Skupni stroški izvedbe Poletja v Celju, knežjem mestu so ocenjeni na 90.000,00 EUR. Razliko pokriva Zavod Celeia Celje iz lastnih sredstev.

POKROVITELJI POLETJA V CELJU, KNEŽJEM MESTU 2016

Ø Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu 2016 poteka pod okriljem Mestne občine Celje

Ø Medijska pokrovitelja: Radio Antena Štajerska (ekskluzivni pokrovitelj v radijskem mediju) ter Novi Tednik (ekskluzivni pokrovitelj v tiskanem mediju)

Ø Ekskluzivni pokrovitelj v TV mediju: TV Celje

Ø Ekskluzivni pokrovitelj v spletnem mediju: Celje. Info ter Kozjansko. Info

UPORABLJENA KOMUNIKACIJSKA ORODJA

Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu 2016 spremlja brošura, ki bo izšla v nakladi 5000 kom in bo dostopna na TIC Celje, Krekov trg 3, na TIC Stari grad Celje, pri organizatorji posameznih prireditev ter na spletnih straneh www.celje .si.

Oglaševanje prireditev bo potekalo na spletnih portalih www.cele.si ter www.Celje.si in tudi s pomočjo uporabe Facebooka Celje-knežje mesto / Poletje v Celju, Knežjem mestu.

V letošnjem letu nadaljujemo sodelovanje s spletnim portalom Celje. Info ter Kozjansko.Info

Prav tako dogodke oglašujemo s pomočjo Radia Antena Štajerska ter Novega Tednika