O-STA

50 let Gimnazije Velenje

Velenje, 26. maj 2016 - Dijaška skupnost Gimnazije Velenje v sodelovanju s Šaleškim študentskim klubom v okviru festivala Dnevi mladih in kulture jutri, v petek, 27. maja, prireja poseben dan odprtih vrat, ki so ga poimenovali "50 let mladi".

Celodnevni dogodek, katerega častni pokrovitelj je župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, bo obeležil 50-letnico obstoja velenjske gimnazije, prav tako pa že 15-letnico njene likovne umetniške smeri.

Od zgodnjega dopoldneva bodo mestno promenado in park pred gimnazijo zavzeli velenjski gimnazijci, ki bodo skupaj z mentorji pripravili razgiban program. Več kot petindvajset športnih, zabavnih, raziskovalnih in kreativnih delavnic, primernih tako za šolarje kot naključne mimoidoče.

S sprehodom med stojnicami se bo moč naučiti novih jezikov in matematike, pogledati v sonce s teleskopom, reko Pako odkriti skozi mikroskop, prisesti k ustvarjalnim delavnicam, prisluhniti potopisnim predavanjem v materinščini in tujih jezikih, spoznati zgodovino petdesetletne ustanove, se sprehoditi med mladimi slikarji, se pregrešiti z okusnimi slaščicami ali le posedeti ob kavi in soku v Kavarni pod hrastom, prelistati knjigo, s športnimi igrami zadihati svež zrak, razgibati telo in duha ... ter se zabavati ob najrazličnejših zanimivih družabnih igrah in aktivnostih.

Obiskovalci bodo lahko od 10. ure dalje v amfiteatru spremljali angleško gledališče, prisluhnili poeziji naših dijakov in se predali delom slovenskih literarnih velikanov, ki jih bo interpretiral pesnik Tone Kuntner.

Izdelali bodo 1.000 žerjavov origami za mir v svetu. Organizatorji si želijo, da bi vsi zdajšnji dijaki, nekdanji dijaki, profesorji, ravnatelja, ki so obiskovali gimnazijo pred leti, domačini in naključni obiskovalci izdelali svoj žerjav in tako pokazali, da si prizadevajo za mir. Vsak bo v zameno za žerjav prejel misel miru. Skupaj s poslanico jih bodo poslali v Japonsko mesto Hirošima. Ta dan bodo v parku pred gimnazijo posadili tudi drevo v spomin na praznovanje.

Dogajanje se bo ob 18. uri prevesilo v svoj večerni del, ko se bodo v mestnem amfiteatru predstavili šolski glasbeniki, pevci in plesalci, med katerimi bosta tudi pretežno gimnazijski rock skupini NightFlight in Replika. Ti bosta zbrano občinstvo ogreli za zabaven zaključek večera s slovenskima rock skupinama NiJe in Mi2 na odru pri Zdravstvenem domu Velenje.

Pred nastopom rock skupine Mi2, jutri ob 21. uri, bo zbrane pozdravil tudi župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič.

Na celodnevno praznovanje 50 let mladosti v našem mestu so vabljeni vsi mladi - po srcu, duši ali osebni izkaznici! Še posebej pa vabimo bivše dijake gimnazije, da se ta dan srečajo, skupaj ponovno sedejo v šolske klopi ali v delavnicah obujajo spomine na svoja srednješolska leta.

Vabljeni na praznovanje - skupaj z nami!

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje