O-STA

Kolesarski izpiti za petošolce

Od jutri, petka, 27. maja, do petka, 3. junija, bodo velenjske osnovne šole v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Velenje izvajale kolesarske izpite za petošolce, ki bodo potekali na cestah v okolici šol.

Udeleženci izpita se bodo preizkusili tudi v vožnji na spretnostnem poligonu, kjer bodo prikazali ravnotežje, uporabo zavor in vožnjo z eno roko.

Po uspešno opravljeni izpitni vožnji bo vsak učenec dobil kolesarsko izkaznico, ki pa jo morajo podpisati še starši in ravnatelj šole, ki jo učenec obiskuje. S podpisom starši soglašajo, da sme otrok samostojno voziti kolo po javnih prometnih površinah. Kandidati, ki izpita ne bodo uspešno opravili, bodo imeli možnost izpit ponovno opravljati.

Teoretični del, pri katerem so se otroci seznanili s prometnimi znaki, z osnovami zavijanja v levo in v desno, s pravili vožnje v križišču (desno pravilo, pravilo srečanja, ipd.) in z znaki policista, so učenci že opravili v šoli.

Želimo si, da bi se čim več otrok vključilo v opravljanje kolesarskega izpita, ker bomo na ta način dosegli višjo prometno kulturo, predvsem pa varnejše ravnanje otrok v prometu.

Voznike pozivamo, da v teh toplejših dneh vozijo previdno in da so pozorni na mlade kolesarje.

Prijazen pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje