O-STA

Preplačana dohodnina bo na vašem računu jutri, danes potuje drugi sveženj

Preplačana dohodnina bo jutri razveselila vse davčne zavezance, ki so informativni izračun dohodnine prejeli v prvem svežnju. Povprečni znesek preplačane dohodnine, ki jo bo prejelo do jutri prejelo skoraj 300 tisoč Slovencev, znaša okoli 220 evrov.

Preverite tudi, če ste upravičeni do refundacije boleznin iz zdravstvene blagajne?

IZOBRAŽEVANJE

Refundacije boleznin

Kdo je upravičen do refundacije boleznine iz žepa zdravstvene blagajne?

Več informacij

Preplačana dohodnina v povprečju znaša 223 evrov

Jutri, v sredo, 1. junija 2016 je rok, do katerega morajo zavezanci, ki jim to pripada, na TRR dobiti povrnjeno dohodnino. Povprečni znesek vračila znaša 223 evrov. Nakazila Finančne uprave RS (Furs) se bo jutri razveselilo 273.441 davčnih zavezancev.

V četrtek rok za doplačilo dohodnine!

Spomnimo, v četrtek, 2. junija 2016, se izteče rok, do katerega morajo zavezanci glede na aprilski izračun dohodnine le-to doplačati. Povprečni znesek doplačila znaša 168 evrov.

Prijavite se na seminar o refundacijah boleznin!

Furs ob tem spominja tudi na pravico, da se odmerjeni davek lahko poravna v več obrokih. Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke. Več o tem smo pisali v prispevku Vračilo dohodnine čez 9, rok za doplačilo dohodnine čez 10 dni.

Danes naj bi Furs odposlal drugi sveženj

Danes naj bi Furs odposlala še drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine, teh je 579.996. Gre za zavezance, ki uveljavljajo vzdrževane družinske člane, imajo katastrski dohodek ali druge dohodke ali opravljajo dejavnost. Ti zavezanci bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, na Fursu svetujejo, naj te natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki.

V kolikor zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. junija 2016 podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Datum vračila preveč plačane dohodnine je 29. julij 2016, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1. avgusta 2016. Furs napoveduje, da je od zavezancev, ki bodo izračun prejeli v naslednjih dneh, 21,6 odstotka z doplačili, 59,5 odstotka z vračili, 18,9 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Povprečni znesek doplačila znaša 342 evrov, povprečni znesek vračila pa 518.

Če izračuna niste prejeli ne v prvi ne v drugi tranši

Ostali zavezanci, ki so v letu 2015 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki do 15. junija 2016 na dom ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved vložiti sami (ne glede na višino prejetega dohodka), in sicer do 1. avgusta 2016, so še zapisali na Fursu.

Za leto 2015 je informativni izračun dohodnine izdan vsem davčnim zavezancem, ki so imeli kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka, kar je letošnja novost, so še dodali.

Vračilo dohodnine na vašem TRR pričakujte jutri, danes pa gre na pot drugi sveženj!

Klikni in deli

V prvi tranši poslanih izračunov je skupaj za dobrih 40 milijonov evrov doplačil ter nekaj več kot 61 milijonov evrov vračil. Podatki veljajo za zavezance, rezidente Slovenije, ki niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov, niso dosegali dohodkov iz dejavnosti in nimajo katastrskih dohodkov. Več o prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine smo pisalitukaj.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki davčni zavezanec dohodnina furs informativni izračun preplačana dohodnina trr vračilo dohodnine

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/05/31/preplacana-dohodnina-bo-na-vasem-racunu-jutri/