O-STA

Urbani čebelnjaki vabijo čebelice v mesto, Ljubljančane pa k zasaditvi medovitih rastlin

Včeraj je v BTC City Ljubljana v Dvorani A potekala otvoritev razstave z naslovom Urbana čebelja domovanja - Projekti urbanih čebelnjakov in stojišč za nakladne panje.

Na otvoritvi so študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani predstavili svoje rešitve za urbane čebelnjake. Razstava je del partnerskega projekta družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in Fakultete za arhitekturo UL in hkrati nadaljevanje dosedanjih prizadevanj družbe BTC v okviru projekta "Pomagajmo čebelici v mestu", ki se je pričel leta 2014.

· Več informacij v nadaljevanju
· Fotografije višje kvalitete so dostopne na na naslednji povezavi v fotogaleriji (Foto: Studio Bomba)
· Brošura s predstavitvijo v pdf obliki je dostopna na naslednji povezavi

###

V torek 31. maja 2016 je v BTC City Ljubljana v Dvorani A potekala otvoritev razstave z naslovom Urbana čebelja domovanja - Projekti urbanih čebelnjakov in stojišč za nakladne panje. Na njej so študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani predstavili svoje rešitve za urbane čebelnjake. Razstava je del partnerskega projekta družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in Fakultete za arhitekturo UL in hkrati nadaljevanje dosedanjih prizadevanj družbe BTC v okviru projekta "Pomagajmo čebelici v mestu", ki se je pričel leta 2014.

Študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z MOL in čebelarsko stroko (Društvom Urbani čebelar) razvili projekte za mestne urbane čebelnjake ter rešitve za stojišča za nakladne panje. Razstava bo za obiskovalce BTC Cityja na ogled v popoldanskem času od 6. junija do konca junija, nato se seli pred Mestno hišo na Infotočko Zelene prestolnice, zatem pa v druge BTC Cityje v Sloveniji. Stojišča bodo postavljena v Tivoliju, prototipi čebelnjakov pa bodo po zaključeni razstavi postavljeni na več lokacij, med drugim v Botanični vrt Univerze v Ljubljani, k Biotehnični fakulteti in na Ljubljanski grad.

Urbani čebelnjak ima sicer široko poslanstvo, je na otvoritvi razstave izpostavil prof. Miha Dešman s Fakultete za arhitekturo: "Urbani čebelnjak je po eni strani je hišica, v katero so postavljeni panji, obenem pa je urbana informacijska točka, ki pripoveduje o tradicionalni in sodobni kulturi čebelarjenja. Čebele in panje ščiti pred slabim vremenom, vzdržuje stalno temperaturo in zagotavlja dobro zračenje. Omogoča pristajanje in vzletanje čebel ter varovanje pred škodljivci in vandalizmom."

Čebelnjak naj bi imel tudi izobraževalni namen: ljudem naj bi omogočal, da se približajo čebelam, opazujejo delo čebelarja ter skrivnostni ples čebel in poslušajo njihovo brenčanje. V širšem smislu je urbani čebelnjak tudi zastopnik trajnostne ideje o prehranski samooskrbi, saj čebele pridelujejo ekološki prehrambni izdelek neposredno iz lokalnega okolja. Poleg tega je tudi mikro arhitekturni objekt, ki sooblikuje urbani ambient, v katerega je postavljen. Pomaga zmanjšati predsodke, ki jih imajo ljudje do čebel, in prispeva k splošni trajnostni kulturi.

Družba BTC se v okviru Misije: Zeleno trudi, da zelene vsebine in trajnostni razvoj postajajo del poslovnih praks podjetja. Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v družbi BTC, takole pojasnjuje: "Našo predanost trajnostnemu razvoju in okolju, v katerem sobivamo, smo nadgradili z zgodbo o čebelah in medu, ko je leta 2014 ljubljanski BTC City dobil nove prebivalke, kranjske čebele. Takrat smo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, pričeli akcijo "Pomagajmo čebelici v mestu ", v kateri smo prvič predstavili idejo selitve čebel v mesto in projekt zaključili s postavitvijo šolskega čebelnjaka na OŠ Medvode." V družbi BTC z veseljem poročajo o rezultatih projekta. Analiza pridelanega medu v BTC Cityju je namreč pokazala, da ne vsebuje sledi pesticidov in insekticidov, niti težkih kovin, ki bi jih morda pričakovali. V lanskem letu so tako natočili za kar 76 kilogramov tekočega zlata; postali pa so tudi del ljubljanske Čebelje poti.

Letos aprila so v okviru trajnostne vizije družbe BTC Misija: Zeleno in kot del ciljev Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope v družbi BTC začeli akcijo "Pomagajmo čebelici v mestu - Ocvetličimo okna in balkone". "Z zasaditvijo medovitih rastlin lahko čebelam in okolju na preprost in lep način pomagajo vsi, ne le navdušeni čebelarji. Tako poskrbimo za ohranitev slovenske čebele in domačih rastlinskih vrst, ob pogledu na cvetoče mesto pa bo zagotovo marsikomu zaigralo tudi srce. Letošnjo akcijo bo družba BTC zaključila z natečajem za najlepše okno oziroma balkon v Mestni občini Ljubljana," pojasnjuje letošnje aktivnosti družbe BTC za dobrobit čebel Maja Oven.

Aktivno vlogo v projektu urbanih čebelnjakov ima tudi Mestna občina Ljubljana. Prof. Janez Koželj, podžupan MOL, je na otvoritvi izpostavil: "Čebele in čebelarstvo postajajo vse bolj aktualna tema v sodobni arhitekturi in urbanizmu. Skrb za čebele v mestu oz. čebelarjenje zavzemata pomemben del prizadevanja za vključevanje narave v mesto, v katerem naj bi bilo okolje, primerno za življenje čebel, primerno tudi za življenje ljudi. Na ta način nas meščane sožitje s čebelami povezuje z naravo. Skrb za čebelarjenje je tako poslanstvo, ki je skladno z usmeritvami trajnostnega mesta. V Mestni občini Ljubljana verjamemo, da prisotnost žive narave v mestu prinaša vanj lepoto in zdravje. Del te narave so tudi čebele. Veseli smo, da študenti s svojimi rešitvami za urbane čebelnjake pomagajo povezovati ljudi s čebelami in naravo."

Mestna občina Ljubljana je že v letu 2015 pričela izvajati celovite aktivnosti za spodbujanje urbanega čebelarjenja. Tako je Odsek za razvoj podeželja, ki deluje v okviru Oddelka za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana, v okviru Zelene prestolnice Evrope v 2015 odprl Čebeljo pot. Kar dve tretjini MOL namreč predstavlja ti. Zeleni prag, podeželski prostor, kjer prevladujejo kmetijske površine in gozd in kjer deluje kar 826 kmetij. V MOL deluje kar 3 % slovenskih čebelarjev. Ljubljana skrbi za okolje in čebele tudi tako, da na javne površine zasaja medovite trajnice. Tradicija čebelarjenja sega sicer že v čas prazgodovinskih naselij na območju sedanje Ljubljane. Številni meščani so imeli na svojih vrtovih čebelnjake, tudi arhitekt Jože Plečnik.

V zadnjem času je vedno več pobud za urbano čebelarjenje v Ljubljani. Čebelja pot v Ljubljani je gibanje enako mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbijo za dobrobit čebel v mestu. Trenutno združuje 29 partnerjev, od izobraževalnih in kulturnih institucij, do zdravstvenih in gospodarskih institucij in čebelarjev. Da bi stanje na tem področju kar najbolje uredili, so na Odseku za razvoj podeželja znotraj Oddelka za varstvo okolja MOL pripravili priporočila za postavitev čebeljih stojišč na zemljiščih, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana.