O-STA

Malo gospodarstvo predlaga, da bi se osebno dopolnilno delo urejalo na VEM točkah

Mali obrtniki in ter mikro in mala podjetja - malo gospodarstvo - je vladi predstavilo 10 najpomembnejših zahtev za izboljšanje priložnosti in razvoj ter nov zagon slovenskega gospodarstva, predvsem obrti in malega podjetništva kot ključnega in najbolj vitalnega dela domače ekonomije. Med predloge za bolj spodbudno podjetniško okolje so izpostavili tudi, da bi se osebno dopolnilno delo lahko registriralo na VEM točkah.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Že poznate vse osnove poslovanja? Mi jih vemo že na pamet!

Več informacij

Malo gospodarstvo zahteva, da se ODD registrira na VEM točkah

Kot so zapisali v skupek Zahtev na Obrtno-podjetniški zbornici (OZS), zahtevajo, da se zbornični mreži nameni večja veljava v vseh zakonih in dokumentih, ki opredeljujejo podporno okolje za podjetništvo. Predlagajo, da se postavi sistem financiranja delovanja VEM točk tako, da bodo vse
registrirane in delujoče točke ustrezno financirane ter da vsaka vstopna točka dobi določenokvoto denarja in aktivnosti, ki jih mora izvesti. Realizacija aktivnosti, ki se točkuje po v naprej znanih merilih (npr. število opravljenih registracij, izvedenih delavnic ipd.) naj bo kriterij za nadaljnje financiranje. Na ta način bodo dane možnosti za delovanje vsem, ohranile pa se bodo tiste, ki bodo dobro delale, so zapisali. "Predlagamo, da se omogoči oddajo podatkov oziroma vpis oseb v register posameznikov, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, tudi preko portala VEM".

Obiščite seminar, kje vam o poslovanju povemo vse od A do Ž!

Malo gospodarstvo in 10 naj zahtev

Med najpomembnejše zahteve slovenske obrti in podjetništva pa so na OZS pripravili tudi seznam desetih, ki zahtevajo največ pozornost in čim prejšnje razrešitve. Gre za naslednje:

· Razbremenitev stroškov dela s spremenjeno dohodninsko lestvico - več si lahko preberete v članku Zmanjšanje stroškov dela že v 2017?

· Fleksibilnejše zaposlovanje in odpuščanje - odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca brez navedbe razloga. O odpovedi pogodbe z razloga nesposobnosti pa smo pisali tu

· Drugačna ureditev povračila škode delodajalcev v primeru nesreče pri delu - odprava neomejeno visokih regresnih zahtevkov

Obiščite seminar, kje vam o poslovanju povemo vse od A do Ž!

· Sprememba metodologije za izračun omrežnin

· Učinkovitejši izvršilni postopki (sankcioniranje izmišljenih ugovorov)

· Zagotovitev poplačila vseh izvajalcev v celotni verigi javnih naročil

· Učinkovitejši sistem poklicnega izobraževanja ter implementacija vajeništva
pod nosilstvom OZS

· Sprejem zaščitnega zakona za nosilce dejavnosti domače in umetnostne
obrti

· Vključitev obrtno-podjetniškega zborničnega sistema med pomembne
institucije podpornega podjetniškega okolja

· Zagotovitev plačila nadomestila za avtorske pravice za vse kolektivne
organizacije (SAZAS, ZAMP in IPF) preko skupne položnice

Poleg tega si obrtniki in podjetniki želijo učinkovitejšega sistema poklicnega izobraževanja ter implementacijo vajeništva pod okriljem zbornice ter sprejem zaščitnega zakona za nosilce dejavnosti domače in umetnostne obrti.

Obiščite seminar, kje vam o poslovanju povemo vse od A do Ž!

Zahteve si prizadevajo tudi za spodbudnejše davčno okolje (uvedba znižane stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za mala podjetja; uvedba posebne "motivacijske" davčne olajšave pri dohodnini za določene - namene po načelu "vsak račun šteje"; različne olajšave), izboljšanje možnosti poplačil (omejitev delovanja samostojnih podjetnikov in družb, ki nimajo odprtega transakcijskega računa; nekrite naročilnice oziroma nekrito naročilo kot kaznivo dejanje; prijava neporavnanih finančnih obveznosti v e-pobot vse do realizacije in nadzor nad prijavo v obvezni pobot; vsakemu poslovnemu subjektu mora), socialne varnosti za vse zavezance, odpravo administrativnih ovir ter vključitev obrtno-podjetniškega zborničnega sistema med pomembne institucije podpornega podjetniškega okolja - želijo si, da bi bila registracija osebnega dopolnilnega dela mogoča tudi na VEM točkah, o čemer smo pisali zgoraj.

Spomnimo, podjetje Data ima že več kot 10 let vsa potrebna pooblastila za izvajanje različnih dejavnosti na točki VEM - pri nas lahko registrirate navadni ali popoldanski s. p. oziromadružbo z omejeno odgovornostjo, nudimo pa vam tudi celovite računovodske storitve.

Malo gospodarstvo zahteva, da bi se osebno dopolnilno delo registriralo na VEM točkah!

Klikni in deli

Zahteve malega gospodarstva do bile predstavljene danes na Bledu v okviru 14. Foruma obrti in podjetništva, udeležili pa so se ga tudi premier države ter nekaterih ministri. Celotno poročilo o zahtevah obrti in podjetništva najdete tukaj.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev s.p.

Oznakeavtorski članki malo gospodarstvo nadomestila obrtniki ozs podjetniki pogoji za podjetništvo pogoji za poslovanje razbremenitev stroškov dela spodbude za podjetništvo

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/06/03/malo-gospodarstvo-predlaga-da-bi-se-osebno-dopolnilno-delo-urejalo-na-vem-tockah/