O-STA

Minister Gorazd Žmavc med rojaki v Vancouvru

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v nedeljo, 5. junija, obiskal Slovensko društvo Vancouver. Gre za manjšo slovensko skupnost, ki pa ima po zaslugi učitelja Vilka Mačka še vedno aktivno slovensko šolo, delujejo pa tudi pevski zbor in folklorna skupina ter priložnostni mladinski ansambel. Gre za verjetno najbolj oddaljeno slovensko skupnost v Severni Ameriki, zato je bil to prvi obisk ministra slovenske vlade v društvu.

Istega dne je bil minister navzoč pri slovesnem dvigu slovenske zastave pred vancouversko hišo. Na slovesnosti v počastitev 25. obletnice slovenske državnosti je zbrane predstavnike vancouverskih in provincialnih oblasti, konzularnega zbora ter slovenske rojake nagovoril veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen.

Ministra Žmavca je v nedeljo po znamenitem antropološkem muzeju Univerze Britanske Kolumbije popeljal njen direktor dr. Anthony Shelton, srečal pa se je tudi z novoimenovano častno konzulko Slovenije dr. Margaret Rudolf, sicer potomko slovenskih izseljencev iz Ilirske Bistrice in Ljubljane.