O-STA

Povprečna mesečna bruto plača nižja kot lani, najbolj v izobraževanju

Da se je povprečna mesečna bruto plača v večini dejavnosti v prvih mesecih letošnjega leta znižala, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs). Najbolj se je znižala v dejavnostih izobraževanja in rudarstva, najbolj izrazito pa se je zvišala v finančnih in zavarovalniških dejavnostih.

Pridete po brezplačni nasvet?

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Zakaj ne bi postali sami sebi svoj šef in si plačo izplačali kar sami?

Več informacij

Povprečna mesečna bruto plača oseb, zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah, je znašala 906,92 evra oziroma 638,14 evra neto. Glede na bruto plačo je bila v prvem četrtletju letošnjega leta ta nominalno za 0,8 odstotka nižja, realno pa za 0,5 odstotka višja kot v zadnjem četrtletju lanskega leta.

Povprečna mesečna bruto plača: izobraževanje in rudarstvo

Povprečna mesečna neto plača oseb, zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah, se je najizraziteje znižala v dejavnostih izobraževanje (za 7,3 odstotka) in rudarstvo (za 5,9 odstotka rudarstvo). Podatki za dejavnostrudarstvo sicer kažejo, da se je povprečna mesečna neto plača oseb, zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah, v zadnjem četrtletju lanskega leta glede na tretje četrtletje 2015 v tej dejavnosti najboljzvišala, in sicer za 2,7 % (znašala je 885,19 evra), zaposleni pri registriranih fizičnih osebah v rudarstvu pa so prejemali tudi najvišjo povprečno mesečno neto plačo v celem letu 2015(858,54 evra), sledila je dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (843,15 evra). Obe dejavnosti, tako rudarstvo kot zdravstvo in socialno varstvo, pa sta tudi v prvem četrtletju letošnjega leta dobivali najvišjo povprečno mesečno neto plačo (zdravstvo in socialno varstvo 847,95 evra; rudarstvo 832,63 evra.

Prijava na brezplačno izobraževanje!

Povprečna mesečna bruto plača se je najbolj znižala v dejavnosti izobraževanje!

Klikni in deli

Povprečna mesečna bruto plača v prvih mesecih letošnjega leta se je po podatkih Sursa sicer najizraziteje zvišala v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 2,2 odstotka) ter v dejavnosti gostinstvo (za 1,8 odstotka).

Prijava na brezplačno izobraževanje!

Preverite, kakšno je bilo stanje aktivnega in neaktivnega prebivalstva v lanskem letu!

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.zanimivosti

Oznakeavtorski članki odstotka povprečna mesečna bruto plača

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/06/06/povprecna-mesecna-bruto-placa-nizja-kot-lani/