O-STA

Najbolj iskani poklici 2016 so vozniki, varilci, delavci, prodajalci in orodjarji

Najbolj iskani poklici za drugo polovico leta 2016 so po napovedih delodajalcev vozniki, varilci, delavci, prodajalci in orodjarji ter še nekateri drugi. Napovedi so optimistične, saj napovedujejo 1,4-odstotno rast zaposlenosti (lani oktobra napovedana 0,6-odstotna rast), odprlo pa naj bi se skoraj 8.500 novih delovnih mest.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Kako zaposliti novega delavca? vse oblike dela obstajajo ter kako so posamezne oblike obdavčene?

Več informacij

Najbolj iskani poklici: odpira se 8.400 novih delovnih mest

Med poklici, ki so jih delodajalci napovedali, je precej poklicev, ki so na slovenskem trgu že dalj časa deficitarni, to pomeni, da so možnosti za zaposlitev s temi poklici tako večje na področju gradbeništva, prevozništva, gostinstva itd. Delodajalci pričakujejo od kandidatov različne kompetence. Od splošnih kompetenc so delodajalci najbolj pogrešali pomanjkanje spretnosti za reševanje problemov, sposobnost za skupinsko delo, organizacijske sposobnosti.

Iščejo se predvsem vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, varilci, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalci, komercialni zastopniki za prodajo, orodjarji, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki, strugarji, elektromehaniki, in kuharji.

Morda vas zanima tudi:

Prijava na izobraževanje o oblikah dela

V pol leta bodo rabili več kot 20.000 delavcev

Podatki delodajalcev so optimistični, prav tako nadaljnje upadanje registrirane brezposelnosti napoveduje tudi UMAR (Urad za makroekonomske analize in razvoj), kar je povezano z gospodarsko rastjo. Pozitivna gibanja se obetajo tudi v prihodnjih dveh letih, k čemur bo v največji meri prispeval izvoz, okrepila se bo tudi zasebna poraba, višje bodo investicije. To se kaže tudi pri napovedih delodajalcev v času anketiranja - napovedali so, da bodo podjetja v prihodnjega pol leta potrebovala nekaj več kot 20.000 delavcev, deloma zaradi nadomeščanja, deloma pa tudi zaradi povečanega števila zaposlenih.

Prijava na izobraževanje o oblikah dela

Preverite, kateri so najbolj iskani poklici, ki bodo hitreje dobili službo v drugi polovici letošnjega leta!

Klikni in deli

V prihodnjega pol leta naj bi se tako odprlo nekaj več kot 8.400 novih delovnih mest, skupna rast zaposlenosti naj bi bila 1,4 odstotkov. Največjo rast števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi agencije za zaposlovanje, optimistične so tudi napovedi delodajalcev iz gradbene dejavnosti, gostinstva, prometa in skladiščenja, predelovalnih dejavnosti, medtem ko se bo zaposlenost zmanjšala v izobraževanju.

Prijava na izobraževanje o oblikah dela

Vir: ZRSZ

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Kadri Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev podjetja

Oznake deficitarni poklici delavci najbolj iskani poklici napovedi delodajalcev prodajalci in orodjarji rast zaposlenosti trg delovne sile varilci vozniki zaposlitev ZRSZ

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/06/09/najbolj-iskani-poklici-2016-vozniki-varilci-delavci-prodajalci-orodjarji/