O-STA

Nova dohodninska lestvica

Veljavna dohodninska lestvica

Prikaži

zapisov

Išči:

Uredi
Če znaša neto letna
davčna osnova v €
Znaša dohodnina v €
naddo
8.021,3416%
8.021,3420.400,0027%1.283,41
20.400,0070.907,2041%4.625,65
70.907,2050%25.333,60

Prikazujem 1 do 5 od 5 zapisov

Pred.Nasl.

Poleg tega predlog ministrstva za finance predvideva dodatne ukrepe, za katere ocenjujejo, da bi bilo smiselno pripraviti spremembe zakonodaje. Tako predlagajo ureditev področja bonitet, vezanih na ukrepe delodajalcev v zvezi s promocijo zdravja na delovnem mestu, ureditev rezidentskega statusa dvojnih rezidentov, oprostitev dohodnine od denarne odškodnine za nepremoženjsko škodo, prejeto na podlagi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, uskladitev Zakona o dohodnini z novimi rešitvami v sistemu ugotavljanja katastrskega dohodka in zahtevami, da se del primarne predelave v omejenem obsegu zajame v pavšalno ocenjen dohodek, ter spremembe glede stroškov, vezanih na zdravstveno zavarovanje na službeni poti.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Okvirna časovnica nadaljevanja procesa davčnega prestrukturiranja predvideva, da bi zakonska besedila pripravili za javno obravnavo predvidoma v mesecu juniju, državni zbor pa bi jih lahko obravnaval jeseni. Na ta način bi zagotovili dovolj časa, da gospodarstvo spremembe davčne zakonodaje vključi v poslovne načrte in se pripravi na njihovo uveljavitev z začetkom leta 2017.

Že veste, kako naj bi izgledala nova dohodninska lestvica

Klikni in deli

Z namenom splošne razbremenitve zavezancev za dohodnino z dohodki, ki se obdavčujejo sintetično na letni ravni s progresivnimi davčnim stopnjami, je pripravljena sprememba dohodninske lestvice na način, da se uvede dodatni razred med trenutnim 2. in 3. davčnim razredom, pri meji neto davčne osnove 4 5.000 evrov in stopnjo 34 odsotkov, hkrati pa se znižata davčni stopnji zadnjih dveh dohodninskih razredov, in sicer z 41 odstotkov na 39 odstotkov in s 50 odstotkov na 47 odstotkov.

Preberite tudi: Razbremenitev stroškov dela: ukinitve prispevka za poškodbe pri delu in poklicne bolezni?

Prednosti predlagane dohodninske lestvice po oceni ministrstva:

  • Znižanje davčnega primeža, merjenega po metodologiji OECD (pri dohodku v višini 2 povprečnih plač znižanje s 48,29 odstotkov na 47,54 odstotkov, pri 5 povprečnih plačah znižanje s 55,56 odstotkov na 53,50 odstotkov),
  • z vidika sistemske rešitve najprimernejši ukrep,
  • enakomerno se razbremeni sloj, ki prejema aktivne dohodke in pade pod strmo progresijo, pri tem v bistvu zajame visoko strokovne in najproduktivnejše zavezance, ki pomembno prispevajo k dodani vrednosti podjetij.

Finančni učinek:

Ob upoštevanju podatkov odmere dohodnine za leto 2014 na ministrstvu ocenjujejo, da bi tako predlagana sprememba dohodninske lestvice znižala prihodke iz naslova dohodnine v višini okoli 56,6 milijonov evrov na leto.

Razbremenitev plače dela za poslovno uspešnost:

Dohodek, za katerega bi veljala posebna davčna obravnava, se opredeli kot del plače za poslovno uspešnost po zakonu, ki ureja delovna razmerja, izplačan enkrat v koledarskem letu vsem upravičenim delavcem hkrati, če so del plače za poslovno uspešnost in kriteriji za njeno izplačilo dogovorjeni s splošnim aktom delodajalca, s katerim so delavci v naprej seznanjeni.

Posebna davčna obravnava se vzpostavi do določene višine prejetega dela plače za poslovno uspešnost, in sicer do višine 70 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vir: Ministrstvo za finance

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetništvo Zakonodaja

Oznake Avtorski članki davčno prestrukturiranje dohodninska lestvica finance ministrstvo za finance nova dohodninska lestvica poslovna uspešnost razbremenitev stroškov dela

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/06/09/nova-dohodninska-lestvica-predlaga-nov-dohodninski-razred/