O-STA

Minister Gorazd Žmavc nagovoril rojake v Pittsburghu

V četrtek, 9. junija, se je minister v okviru svojega gostovanja med rojaki v ZDA srečal s častno konzulko RS mag. Petro Mitchell, v Mariboru rojeno podjetnico, ki se je zavoljo svojih poslovnih uspehov prebila v najvišje poslovne in politične kroge v Pittsburghu, pred dobrima dvema letoma pa je bila imenovana za častno konzulko RS.

Zanimiv in koristen je bil obisk pittsburške univerze, kjer se je minister Žmavc z akademikom slovenskega rodu dr. Tomom Ogorevcem in z vodilnimi s področja mednarodnega sodelovanja pogovarjal o možnostih nadgradnje sicer deloma že obstoječega sodelovanja z ljubljansko univerzo, pa tudi o možnostih vzpostavitve poučevanja slovenščine v različnih oblikah.

Minister Žmavc si je ogledal še rekreativno središče SNPJ v Enon Valley s številnimi počitniškimi bungalovi, prikolicami ter ogromno banketno dvorano, bazenom in drugimi objekti, pa tudi poslovne prostore SNPJ, ki deluje od leta 1904 in danes šteje okoli 35.000 članov ter čez 90 podružnic v 21 zveznih državah ZDA.
Minister je bil zvečer častni gost slovesnosti v počastitev 25-letnice slovenske državnosti.
Slovesnost sta skupno organizirali hranilniško-zavarovalniški in kulturni družbi KSKJ in SNPJ. Pred desetletji je bilo zaradi ideološke razcepljenosti kaj takega nemogoče pričakovati, danes pa obe sicer deloma konkurenčni slovenski poslovni ustanovi zelo dobro sodelujeta.
Minister Gorazd Žmavc, ki ga je spremljal tudi generalni konzul RS iz Clevelanda Andrej Rode, je ob tej priložnosti podelil priznanje Urada Slovenskemu muzeju v Enon Valley za 40 let delovanja.