O-STA

Turistično društvo Žiri vabi na že 15. kolesarsko rekreativno prireditev ŽIROVSKI KOLESARSKI KROG, ki bo v soboto 25.6.2016

V soboto, 25.6.2016 vas Turistično društvo Žiri vabi na že 15. kolesarsko rekreativno prireditev ŽIROVSKI KOLESARSKI KROG. V minulih letih se je ta dobro uveljavila, saj se jo udeležujejo kolesarji iz vse Slovenije, tako izkušeni, kot tudi začetniki ter družine z otroki. ŽKK je tudi del akcije Slovenija kolesari.

V sklopu letošnje prireditve so vabljeni tudi tekači na družabni tek, ki bo potekal po trasi ŽKK.

Več si lahko preberete na priloženem plakatu in https://www.facebook.com/zkk.ziri

Kratek opis trase:
Trasa Žirovskega kroga je odlično označena, tako da posebnega opisa tura ne potrebuje. Iz parkirišča tovarne Alpina v centru Žirov gremo mimo žirovske cerkve proti Logatcu, čez slabe štiri kilometre pa nas prva oznaka usmeri v desno proti Sovri. Peljemo se skozi vasi oz. zaselke: Sovra, Vrsnik, Govejk, Ledinske Krnice, Korita, kmetija Corn (kjer se je dogajal resničnostni šov Kmetija) in se vzpnemo na Mrzli vrh. Okoli vrha pot poteka po travniškem kolovozu, ki mestoma zahteva nekoliko več moči v nogah, razgled pa je enkraten. Variant spusta je več: daljša varianta Žirovskega kroga se nadaljuje proti severu in se nekoliko kasneje spusti proti vzhodu v Jarčjo dolino in naprej do Sela. Na Selu se priključimo na glavno cesto Škofja Loka - Žiri, kjer že čez nekaj metrov zavijemo desno proti Zabrežniku. Vzpnemo se na razpotegnjen Žirovski vrh in nadaljujemo "gor-dol" po panoramski cesti mimo Javorča, Golega vrha do Smrečja ter naprej do Vrha Sv. Treh Kraljev. Če smo se že utrudili, lahko praktično na kateremkoli razpotju zavijemo desno in bomo prišli po dolini Račeve nazaj v Žiri.. Iz Vrha Sv. Treh Kraljev se spustimo v Opale, sledi še rahel vzpon v Goropeke ter spust nazaj v Žiri. Celotni vzhodni krak Žirovskega kroga je posejan z bunkerji in rovi Rupnikove linije. Nekateri so urejeni tudi za ogled.

Na dan prireditve bo v sklopu državnega in občinskega praznika potekala tudi tradicionalna ŽIROVSKA NOČ s skupino Čuki. Obiskovalci ste prisrčno vabljeni, da tega dne obiščete tudi Žirovski muzej v Kulturnem središču Stare Žiri, Tabor 2. Tam si boste poleg stalnih muzejskih razstav o preteklosti Žirov lahko ogledali tudi priložnostno razstavo vrhunske klekljane čipke rojakinje gospe Ive Sobočan in klekljane čipke Čipkarske šole v Žireh. Prav tako so razstave tudi v Galeriji A. Primožič 1888, v župnišču v Žireh in v Zadružnem domu v centru Žirov. Razstave so postavljene v sklopu prireditev 17. svetovnega kongresa OIDFE - Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko, ki poteka ravno v teh dneh v Sloveniji. Za prijetno osvežitev pa vas vabi Vrt Kržišnik, delo pokojne znamenite slovenske krajinske arhitektke Jute Krulc (1913-2015) na Starožirovski cesti 2. Voden ogled vrta bo ta dan ob 11. uri in 16. uri. Za vse udeležence Žirovskega kolesarskega kroga nudijo popust pri vstopnini pri ogledu vrta in muzeja. V pozno popoldanskih in večernih urah pa ste ponovno vabljeni na parkirišče tovarne Alpina, kjer bo potekala Žirovska noč.

Vabljeni!

Več o Žireh na http://www.ziri.si/turizem/o_zireh/

p.s. Nekaj fotografij je objavljenih tudi na http://www.slotrips.si/slo/galerija/133/Zirovski-krog