O-STA

Podeljena priznanja v natečaju Prostovoljec leta 2015

V četrtek, 16. junija 2015, je Mladinski svet Slovenije (MSS), pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, izvedel zaključno prireditev natečaja Prostovoljec leta 2015, na kateri smo razglasili najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2015. Zaključno prireditev natečaja je na Brdu pri Kranju gostil predsednik RS Borut Pahor. V natečaj Prostovoljec leta je letos prispelo 220 prijav. Podelili smo naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt, naziv Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, priznanje za mednarodno prostovoljstvo in tri priznanja za posebne dosežke v prostovoljstvu. Gre za tradicionalno prireditev, ki jo je Mladinski svet Slovenije izvedel že štirinajstič zapovrstjo.

Priznanja so podelili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk, direktor Urada RS za mladino dr. Peter Debeljak ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Udarnik MC Velenje, ki ga izvaja Mladinski center Velenje. Namen projekta Udarnik je predvsem nudenje brezplačne prostovoljske pomoči posameznikom ali družinam, ki si zaradi slabšega socialnega stanja ne morejo privoščiti dodatne pomoči, starejšim osebam in tistim, ki zaradi zdravstvenih težav dela ne zmorejo opraviti sami. Izvajajo pa še drugačne oblike pomoči, kot so animacijsko glasbeni programi za osebe iz socialno ogroženih skupin, inštrukcije za otroke, druženje s starejšimi osebami, itd. Udarnik MC Velenje je v letu 2015 izpeljal več kot 50 prostovoljskih akcij. Preko njih je poleg solidarnosti in prostovoljstva kot osnovno vrednoto poudarja tudi delo, kar vpliva na večjo podporo projektu v lokalnem okolju in krepi družbeno participacijo.

V starostni skupini do 19 let je prejela naziv Naj prostovoljka Sara Zamuda iz Stare Nove vasi na predlog Prostovoljnega gasilskega društva Stara nova vas, in sicer za aktivno udejstvovanje na številnih področjih. Sara je bila lani najmlajša Pomurka, ki je pri Anini zvezdici zbirala hrano za socialno ogrožene. Redno pomaga na prireditvah in humanitarnih akcijah, samoiniciativno je po okoliških vaseh zbirala knjige za novoustanovljeno knjižnico, aktivna je v lokalnem gasilskem društvu in pri Rdečem križu.

V starostni skupini do 19 let je prejel naziv Naj prostovoljec Rok Černic iz Maribora na predlog na predlog Srednje ekonomske šole Maribor, in sicer za preplet prostovoljskega delovanja, šolskega dela in nesebične pomoči ljudem v socialni stiski. Rok je strastni nogometni navijač in zbiratelj z največjo zbirko dresov Nogometnega kluba Maribor. Svojo težko izkušnjo in svojo strast do športa je spremenil v dobrodelno dejavnost, s katero želi pomagati ljudem v stiski. Tako je povsem samostojno izvedel dražbo športnih dresov in zbral sredstva za pomoč ljudem v stiski.

V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Tanja Veber iz Maribora na predlog Društva Center za pomoč mladim - podružnica Maribor, in sicer za pomemben prispevek pri k dvigu kakovosti, prepoznavnosti in ugleda prostovoljskega dela v lokalnem okolju. Tanja je vsestranska organizatorka, mladinska voditeljica, trenerka, mentorica in učiteljica, ki sodeluje je pri številnih akcijah društva, med katere sodi tudi razvoj prvega Doživljajskega igrišča v Sloveniji.

V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Uroš Mehle iz Grosuplja na predlog Območnega združenja Rdečega Križa Grosuplje. Uroš je član zmagovite ekipe prve pomoči evropskih prvakov pri Rdečem križu in je dejaven na humanitarnem področju, pri skavtih, gasilcih in v lokalnem mladinskem organiziranju. S svojim zgledom in delovanjem kot mladinski voditelj skupin mladih prispeva k širjenju prostovoljstva med mladimi.

V starostni skupini nad 30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Lidija Gornik iz Črnomlja na predlog Marije Gornik, in sicer za umetniško in ustvarjalno udejstvovanje, s katerim je pripomogla pri oživljanju starega mestnega jedra v Črnomlju in prispevala k slikovitosti in odmevnosti prireditev v lokalnem okolju. V sodelovanju z Natašo Fir Čečura preko KUD Laterna nadaljuje s projektnimi postavitvami tematskih izložb v zapuščenih mestnih stavbah.

V starostni skupini nad 30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Drago Kolar iz Velenja na predlog Društva brigadirjev Velenje. Drago Kolar je aktiven v več društvih, v katerih odgovorno in zavzeto opravlja vodilne funkcije. V letu 2015 je bil organizator številnih akcij v lokalnem okolju, s katerimi je pomagal posameznikom v stiski in humanitarnim organizacijam. S svojim zgledom in vplivom daje veliko volje tudi ostalim prostovoljcem, ki mu sledijo in pomagajo.

Naziv Naj mladinski voditelj je prejel Klemen Mezeg iz Gorenje vasi na predlog Zveze slovenske podeželske mladine, in sicer za suvereno vodenje Društva podeželske mladine Škofja Loka. Klemen pri 18 letih uživa spoštovanje med člani in lokalno skupnostjo. Je organizator številnih aktivnosti, ki je za sodelovanje pri njih motiviral številne mlade. V času njegovega vodenja je članstvo v društvu naraslo na 150 članov in postalo eno izmed najmočnejših in prepoznavnih društev v lokalnem in širšem okolju. Njegovo delovanje pa ni omejeno le na društvo, ampak je aktiven tudi v drugih organizacijah in aktivnostih v lokalni skupnosti, zaradi česar je posebej cenjen in prepoznan s strani svojih sokrajank in sokrajanov.

Naj mladinski projekt je postal projekt "Youth Banks on the Move na predlog Mladinsko kulturnega centra Maribor. Gre za mladinsko izmenjavo med organizacijo iz Romunije in MKC Maribor, v okviru katere so nastali raznoliki rezultati. Med bolj pomembnimi je prenovljeno igrišče pri Integracijski hiši Maribor, ki je stanovalcem in okoliškim prebivalcem omogočil nov prostor za druženje in kakovostno preživljanje prostega časa. Projekt je mladim prostovoljcem, ki so v njem sodelovali, prinesel dragocene izkušnje in znanja. Posebnost tega projekta je, da je bila vanj vključena tudi oseba s statusom priznane mednarodne zaščite. Gre torej za izvirni projekt, ki so ga, ob podpori MKC Maribor, zasnovali, pripravili in izpeljali mladi, in katerega izvedba bo imela dolgoročen vpliv na udeležence projekta, sodelujoči organizaciji in širše lokalno okolje.

V letošnjem natečaju smo posebno pozornost namenili mednarodnemu prostovoljnemu delu. Priznanje za mednarodno prostovoljstvo je prejela Ana Fajmut iz Črne na Koroškem. Zdravnica - prostovoljka se je pri svojih 67 letih že četrtič, kot mentorica mladim zdravnikom (absolventom medicine), odpravila na humanitarno odpravo v Zambijo. Pred tem se je angažirala pri zbiranju sredstev in pripomočkov, sodelovala pri promocijskih aktivnostih itd. Skoraj tri mesece je z ekipo v izjemno težkih razmerah pomagala lokalnemu prebivalstvu.

Komisija, ki je odločala o Naj nazivih pa se je odločila podeliti še tri posebna priznanja.

Priznanje za posebne dosežke je prejel Matjaž Jureš iz Križevcev pri Ljutomeru na predlog Doma starejših občanov Ljutomer, in sicer za prostovoljno delo z osebami z demenco. Delo z osebami z demenco je zahtevno in ne more ga opravljati vsak. Matjaž s svojim čutom za ljudi, pozornostjo, odgovornostjo in skrbnostjo skrbi za dobro voljo, pogum in tolažbo stanovalcev Bivalne enote DSO Ljutomer Stročja vas.

Priznanje za posebne dosežke je prejela tudi humanitarna akcija Prvi odziv prostovoljcev prihod beguncev, s katerim se je Slovenska filantropija hitro odzvala na prihod beguncev v Slovenijo, organizirala in izobrazila prostovoljce za terensko delo in omogočila zainteresiranim prebivalcem Slovenije, da se vključijo v obsežno humanitarno akcijo.

Priznanje za posebne dosežke je prejel projekt Manj svečk za manj grobov, ki ga izvaja Dobrodelno društvo Fundacija Svečka. Projekt je namenjen ozaveščanju o onesnaževanju okolja z velikim številom nagrobnih sveč in jih nagovarja, da denar, porabljen za nakup rož in sveč, namenijo v dobrodelne namene. Projekt se izvaja že sedem let zapored in je iz lokalne akcije prerasel v projekt na nacionalni ravni. Z zbranimi sredstvi pa so uspeli financirati zdravstveno opremo, ki je namenjena reševanju življenj, s katero so opremili reševalna vozila in javne objekte.

Za več informacij smo vam na voljo na pr@mss.si ali na 041 897 616 (Borut Cink).

Objavili smo tudi fotogalerijo z zaključne prireditve Prostovoljec leta 2015, ki je dostopna tukaj. Fotografije lahko brezplačno uporabljate, prosimo pa vas, da kot vir navedete Mladinski svet Slovenije.

Mladinski svet Slovenije