O-STA

Ponovno odprtje s. p.: kadarkoli, a brez ugodnosti

Če se vam je prvi poizkus samozaposlitve ponesrečil in ste kot samostojni podjetnik svojo dejavnost zaprli, se lahko kljub temu kadarkoli odločite za ponovno odprtje s. p. in ponovni vpis v poslovni register. Pri tem sicer izgubite ugodnost, ki vam pripada le ob prvem vpisu v poslovni register - plačevanje 50 oziroma 30 odstotkov prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz državnega proračuna. Če se odločite za prehod iz popoldanskega s. p. v rednega, pa vam za preostanek dobe (tj. do dveh let od prvega odprtja) vseeno pripada že omenjena delna oprostitev prispevkov za s. p.

B R E Z P L A Č N O vam svetujemo!

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Samozaposlitev prinaša kup prednosti! Svobodo, izzive, svobodnejše razpolaganje z denarjem in nobenega šefa! Ampak ali se veste tudi, kaj pri samozaposlitvi niso najbolj priljubljene predpostavke?

Več informacij

Ponovno odprtje s. p. kadarkoli, a brez ugodnosti

Ko ste se prvič samozaposlili (to ste lahko storili z razlogom, če imate svoj najljubši hobi ali dobro poslovno idejo), ste se vpisali v Poslovni register Slovenije (PRS). Gre za register, ki ga vodi Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Hkrati ste se ob odprtju s. p. na podlagi samozaposlitve vključili tudi v socialna zavarovanja. Če ste se po prvem vpisu v register iz kateregakoli razloga odločili za zaprtje s. p., lahko le-tega ponovno odprete kadarkoli na naši VEM točki DATA. Vendar pa vam ob drugem vpisu v PRS, torej, če se odločite za ponovno odprtje s. p., ugodnosti, ki vam pripadajo ob prvem vpisu, ne pripadajo več. Ponovno odprtje s. p. lahko uredite hitro, enostavno in zastonj na VEM točki DATA.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Na VEM točki DATA vam uredimo vse za odprtje s. p. Pišite nam!

Bogdana Rejc, Data

To so nam potrdili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ): "Oseba je opravičena do oprostitve plačila prispevkov za s. p. le za čas, ko je prvič odprla samostojno dejavnost pa do prvega izbrisa iz registra." Enako so zatrdili tudi na Finančni upravi RS (FURS): "Ob ponovnem odprtju s. p. (četudi v obdobju enega ali dveh let) mu ta oprostitev plačila prispevkov za s. p. ne pripada več, saj ne gre ve za prvi ampak drugi vpis s. p." Več o tem si lahko preberete v tem prispevku.

Brezplačna registracija dejavnosti na DATI!

Prehod iz popoldanskega v redni s. p.

Če ima oseba odprt popoldanski s. p. in je vključena v obvezno zavarovanje na podlagi pogodbe o zaposlitvi pri drugem delodajalcu, do uveljavljanja oprostitve plačila prispevkov za s. p. ni upravičena. Socialne prispevke mu plačuje delodajalec, kljub temu pa mora oseba, ki ima popoldanski s. p., plačevati pavšalne prispevke.

Ponovno odprtje s. p.: kadarkoli, a brez ugodnosti

Klikni in deli

Če se oseba po prenehanju pogodbe o zaposlitvi odloči samozaposliti, se s tem vključi v obvezno zavarovanje in prične s plačevanjem polnih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V tem primeru lahko oseba od trenutka prenehanja pogodbe o zaposlitvi in vključitvi v samozaposlitev (redni s. p.) uveljavlja olajšavo plačila prispevkov za preostali čas, če od prvega vpisa v poslovni register še ni poteklo dve leti. Ali veste, da lahko naredite hiter in enostaven prehod tudi v obratno smer, torej, iz navadnega v popoldanski s. p.?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Koliko s. p. plačuje prvo in koliko drugo leto poslovanja?

Ob tem ponovno izpostavljamo, da oprostitev prispevkov za s. p. v višini 50 oziroma 30 odstotkov ne velja za vse socialne prispevke v celoti (pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ), zdravstveno zavarovanje, prispevek za starševsko varstvo, prispevek za zaposlovanje), temveč zgolj za prispevke iz PIZ. Če ste v PRS vpisani prvič in imate samostojno podjetje odprto prvo leto, letos torej za PIZ plačujete 106,08 evra mesečno (namesto 212,16 evra), če pa imate s. p. drugo leto, pa za PIZ plačujete 148,51 evra mesečno (namesto 212,16 evra). Skupaj torej, če imate s. p. in ste v PSR vpisani prvič, za socialne prispevke plačujete:

  • prvo leto 235,12 evra (106,08 + 125,56 + 1,74 + 1,74),
  • drugo leto 277,55 evra (148,51 + 125,56 + 1,74 + 1,74),
  • od tretjega leta dalje pa 341,20 evra (212,16 + 125,56 + 1,74 + 1,74).

Prijava na brezplačno izobraževanje

V primeru, da ste v PRS že bili vpisani in ste se odločili za ponovno odprtje s. p., boste že s prvim letom poslovanja plačevali polne prispevke za socialno varnost.

Brezplačna registracija dejavnosti na DATI!

Vse višine prispevkov najdete tudi tukaj.

O delni oprostitvi plačila prispevkov za s. p. smo pisali tudi na tej povezavi.

Registracijo podjetja lahko kadarkoli opravite na VEM točki DATA! Rezervirajte si svoj termin na data@data.si ali nas kadarkoli pokličite na 01 600 1530, naši podjetniški svetovalci vam bodo rade volje priskočili na pomoč!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Kadri Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p.

Oznake Ajpes Avtorski članki FURS odprtje s.p. oprostitev plačila prispevkov PIZ Ponovno odprtje s. p. popoldanski s.p. poslovni register slovenije prispevki za socialno varnost s.p. samostojni podjetnik samozaposlitev umik vloge zaprtje s.p.

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/06/22/ponovno-odprtje-s-p-kadarkoli-brez-ugodnosti/