O-STA

Doktorski študent ljubljanske Fakultete za elektrotehniko Blaž Kirn prejel prestižno študentsko nagrado

München, 24. junij 2016 - V Münchnu je med 20. in 24. junijem potekala največja mednarodna konferenca o fotovoltaiki EU-PVSEC, na kateri je potekalo tudi študentsko tekmovanje najboljših konferenčnih prispevkov. Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je zastopal Blaž Kirn, mladi raziskovalec in doktorski študent, ki pod mentorstvom prof. dr. Marka Topiča deluje v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko. Predstavil se je s prispevkom "Povezovanje podatkovnih zbirk sončnega obsevanja in modelov zmogljivosti za analizo zmogljivosti fotonapetostnih sistemov", danes pa se je med uradno podelitvijo študentskih nagrad izkazalo, da je bilo njegovo trdo delo poplačano, saj je nagrado tudi osvojil.

Na konferenci je bilo predstavljeno delo 6482 soavtorjev iz 88 držav, kar zajema več kot 1100 referatov, razdeljenih na sedem tematskih sklopov. Doktorski študent Blaž Kirn, se je za zmago potegoval v tematskem sklopu 5 - "Operation, Performance, Reliability and Sustainability of PV" ("Delovanje, zmogljivost, zanesljivost in sonaravnost fotovoltaike"), svoje predavanje pa je v družbi številnih strokovnjakov s celega sveta izvedel v sredo, 22. junija, v okviru sekcije 5.CO.16 "Meteorology, Improved Yield Estimation and Soiling Effects".

Podelitev študentskih nagrad je potekala danes, 24. junija, ob 13:00, Blaž Kirn pa je ob prejemu izrazil svoje veselje, saj mu nagrada kot poplačilo za vložena čas in trud zelo veliko pomeni: "Študentska nagrada za najboljše prispevke na konferenci EU-PVSEC 2016 zame predstavlja tako potrditev mojega raziskovalnega dela, kot tudi motivacijsko oporo za nadaljnje dosežke." Mentor študenta, prof. dr. Marko Topič, je že ob ožjem izboru povedal, da je študent pri svojem delu pokazal močno voljo in predanost, po podeljeni nagradi pa je prepričan, da bo Blaž Kirn v prihodnosti še premikal meje znanosti in inženirstva na področju fotovoltaike. Ob tako velikem dosežku za ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko, je svoj ponos izrazil tudi dekan prof. dr. Igor Papič, ki je potrdil, da ime Blaža Kirna zagotovo ne bo ostalo neznano. Sodeč po njegovi zagnanosti in dosedanjih dosežkih, ki v najboljši luči osvetljujejo tudi Fakulteto za elektroteniko Univerze v Ljubljani, pa so mu sedaj v znanosti ali industriji odprte številne poti.

Konferenca EU PVSEC se vsako leto organizira na različnih mestih v Evropi že od leta 1977 naprej. Gre za največjo svetovno fotovoltaično konferenco, ki je v letošnjem letu organizirana že 32. po vrsti. Konferenca poteka hkrati z vodilnim globalnim sejmom o fotovoltaiki InterSolar, ki v zadnjih letih poleg Evrope pokriva še tri kontinente: InterSolar Severna Amerika v San Franciscu, InterSolar Indija v Mumbaju, InterSolar Kitajska v Pekingu ter InterSolar Južna Amerika v São Paulu.

Več o konferenci pa na spletnem mestu: https://www.photovoltaic-conference.com/.