O-STA

Prodaja gob preko ODD ali ne, to je zdaj vprašanje

Ob obisku tržnice ta konec tedna smo se lahko prepričali: gobe so, prodaja gob se je začela! Ne še po vsej Sloveniji, ampak sezona je, kot kaže, odprta. Pri tem pa odgovarjamo na vprašanja naših bralcev. Kako lahko zaslužim s prodajo gob? Ali se gobe izplača prodajati preko ODD in ali jih lahko prodajam pravnim osebam? Moram za to izdati račun in jih potrjevati na finančno upravo?

Berite dalje, še prej pa ne pozabite, da vam na DATI brezplačno povemo vse zadrege pred registracijo podjetja.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Preden registrirate podjetje, vam brezplačno povemo vse, kar morate kot bodoči podjetnik vedeti o poslu. Poznate vse razlike med d. o. o. in s. p.?

Več informacij

Gobe in drugi gozdni sadeži za marsikoga predstavljajo dodaten zaslužek, za veliko ljudi pa tudi preživetje v teh časih. Dobro je vedeti, kako se je potrebno organizirati, da ni zadrege, kazni ali celo prepoved opravljanja dejavnosti v primeru obiska inšpektorja.

Prodaja gob: kako lahko legalno zaslužite z nabiranjem in prodajo?

Z nabiranjem in prodajo gob lahko legalno zaslužite tako, da se registrirate kot izvajalec osebnega dopolnilnega dela (ODD). Več o prijavi ODD redno pišemo v novičkah na naši spletni strani. V tem primeru boste opravljali delo z liste B Pravilnika o osebnem dopolnilnem delu in mesečno kupovali vrednotnico tako zase kot izvajalca ODD. Pomembno je, da lahko gobe (ali gozdne sadeže) prodajate podjetjem in ob prodaji izstavite račun. Lahko uporabljate knjigo računov, ki je ni potrebno potrjevati na Finančno Upravo RS (FURS) v primeru izvajanja ODD. Račun vedno pišete v dveh izvodih. Račun mora vsebovati sledeče informacije:

Prijava na brezplačno izobraževanje

  1. Zaporedno številko
  2. Ime, naslov in davčno številko izdajatelja
  3. Kraj in datum izdaje
  4. Specifikacijo dobavljenjih izdelkov z mersko enoto in ceno ter skupno vrednost prodanega blaga
  5. Osebno ime in naslov kupca (podatki podjetja)
  6. Podpis izdajatelja računa
  7. Kopije računov se hrani 10 let

Poročilo o prihodkih do 10. julija na FURS

Vsi tisti, ki se boste ali se že ukvarjate z nabiranjem gob v teh dneh, pozor! Do 10. julija bo potrebno poročati FURU o doseženih prihodkih iz izvajanja ODD v obdobju 1. januarja 2016 do 10. julija 2016!

Prodaja velja le za sveže nabrane gobe, ne predelane

Če nabirate gobe kot izvajalec ODD iz liste B prej omenjenega pravilnika, potem se prodaja gob lahko izvaja le za gobe, ki ste jih nabrali in ne na primer posušene jurčke, zmrznjene lisičke, vložene štorovke - torej gobe v njihovi osnovni obliki.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kaj pa če bi želeli prodajati "predelane gobe"?

V takem primeru dejavnosti ne bi mogli opravljati prek osebnega dopolnilnega dela, ampak bi se morali ustrezno registrirati, lahko kot samostojni podjetnik. Med dejavnostmi podjetja bi morali uvrstiti dejavnosti 02.300 Nabiranje gozdnih dobrin, razen lesa. V okviru te dejavnosti s. p. lahko nabira gobe, jagode, borovnice, lešnike, orehe, kostanj, žir, želod, smolo, balzame, drevesni sok, plute, lišaje, mah, steljo. Ker bo podjetnik gobice vlagal, sušil, zmrzoval, skratka jih predelal iz njihove osnovne oblike in jih nato prodal, pa bo moral tudi za te aktivnosti registrirati ustrezno dejavnost:

  • za predelavo gob - 890 Proizvodnja drugih prehrambenih izdelkov, drugje nerazvrščenih,
  • za prodajo gob - 810 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki in 47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Toda to še ni vse. Po registraciji bi moral podjetnik, ki predeluje gobe, poskrbeti tudi za registracijo živilskega obrata in upoštevati predpise in zakonodajo, ki se nanaša na živilsko dejavnost.

Prodaja gob: ODD za nabrane gobe, za predelane pa s. p.!

Klikni in deli

Dejavnost nabiranja gob in predelave le-teh je dejavnost, ki je aktualna en del leta, torej takrat, dokler rastejo gobe. V primeru registracije s. p. in opravljanja te dejavnosti, se bo podjetnik - gobar - po koncu sezone znašel pred dilemo: ali še opravljati dejavnost ali pa s. p. zapreti do naslednje sezone. Ni predpisa, ki bi določal, kako dolgo mora imeti s. p. prijavljeno svojo dejavnost. Podjetje lahko zapre (njegov strošek po zaprtju bo izdelava zaključnega poročila za FURS) in ga odpre spet naslednjo gobarsko sezono.

Več o postopku zaprtja s. p. si lahko preberete na tej povezavi.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pripravila: Bogdana Rejc

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p. Zakonodaja

Oznake Avtorski članki FURS nabiranje sadežev osebno dopolnilno delo predelane gobe prihodki izvajanja ODD Prodaja gob s.p. sveže gobe

http://data.si/blog/2016/06/27/prodaja-gob-preko-odd-ali-ne-je-zdaj-vprasanje/