O-STA

PREMIERNO SE BO PREDSTAVIL ORKESTER SLOVENCEV IZ PETIH DRŽAV - VSESLOVENSKI SIMFONIČNI ORKESTER

30. 6. 2016 bo ob 19:30 v Veliki dvorani Slovenske filharmonije, v sklopu prireditve Dobrodošli doma, pod taktirko Simona Krečiča in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja premierno nastopil Vseslovenski simfonični orkester.

Vseslovenski simfonični orkester je nastal na pobudo Urada vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Sestavljajo ga slovenski glasbeniki iz petih držav (Slovenija, Avstrija, Italija, Hrvaška, Madžarska) in je prostovoljne narave, vse člane pa združujeta ljubezen do domovine in glasbe.

Skupni nastop rojakov iz petih držav na velikem odru Slovenske filharmonije bo edinstven trenutek in nikoli prej udejanjen projekt, katerega cilj je preseganje meja skozi glasbo ter simbolično združevanje in spodbujanje narodne identitete ter odprtosti.

Poleg Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu so pri ustanavljanju Vseslovenskega simfoničnega orkestra sodelovali tudi Glasbena Matica iz Trsta z dirigentom, skladateljem in harmonikarjem Igorjem Zobinom, ki vodi italijanski del orkestra, glasbena šola Emil Komel iz Gorice, skladatelj in dirigent Davorin Mori, ki deluje v Celovcu, SNG Maribor ter Slovenska filharmonija.

Posebej za to priložnost je mladi koroški skladatelj Peter Tovornik napisal tudi izvirno skladbo "Splet slovenskih ljudskih", ki bo krstno izvedena prav na koncertu, 30. junija. Celovečerni program v Veliki dvorani Slovenske filharmonije pa bodo poleg orkestra popestrili tudi vrhunski solisti kot sta Tina Žerdin na harfi in kanadska Slovenka, sopranistka Theresa Plut, kakor tudi vokalne skupine iz Argentine, Avstrije in Bosne. Vstopnice lahko dvignete na blagajni Slovenske filharmonije.

Po prvem koncertu v Ljubljani orkester načrtuje nastope tudi v Trstu, Celovcu in Mariboru.

Za več informacij o orkestru se obrnite na Nadjo Skale: nadja.skale@gov.si