O-STA

Temperatura na delovnem mestu: vam je kaj vroče?

Ali veste, kolikšna je najvišja in najnižja določena temperatura na delovnem mestu? Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih določa delovne pogoje za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev. Vročina, ki nas je dosegla v zadnjih dneh, kar kliče po primerni ohladitvi in prezračitvi.

IZOBRAŽEVANJE

Varstvo in zdravje pri delu

Delodajalci, ali ste v vročih dneh primerno poskrbeli za svoje delavce? Poskrbite, da jim na delovnem mestu ne bo prevroče ali prehladno. Ostale pogoje, ki jim morate kot delodajalec zadostiti, vam povemo na seminarju!

Več informacij

Najvišja dovoljena temperatura na delovnem mestu

Pravilnik opredeljuje, da temperatura zraka v delovnih prostorih sicer ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Izjema so t. i. vroči delovni prostori, kjer temperatura zraka lahko preseže omenjeno višino, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od 20 stopinj Celzija.

Prijava na izobraževanje

Uporaba klime

Delodajalec, ki delovni prostor prezračuje s prezračevalno ali klimatsko napravo, mora zagotoviti, da naprava v prostor dovaja zrak s takšnim odstotkom relativne vlažnosti, ki zagotavlja delavcem udobje pri delu. Relativna vlažnost dovedenega zraka je odvisna od njegove temperature in ne sme presegati naslednjih vrednosti:

· 80 odstotkov pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 20 Celzija

· 73 odstotkov pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 22 Celzija

· 65 odstotkov pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 24 Celzija

· 60 odstotkov pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 26 Celzija

· 55 odstotkov pri temperaturi zraka, ki je enaka ali nižja od 28 Celzija

Relativna vlažnost dovedenega zraka ne sme biti nižja od 30 odstotkov.

Prijava na izobraževanje

Prezračevanje s prezračevalno ali klimatsko napravo mora delodajalec omogočiti, če je:

· velikost prostora taka, da naravno prezračevanje ni možno,

· prostor več kot 2 metra pod nivojem okoliškega terena,

· odmik okoliških zgradb zadosten,

· delovni prostor zaradi narave proizvodnje brez oken, v njem pa nastaja visoka temperatura in škodljive emisije.

Imate pravno dilemo? Pokličite 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Ana Marija Pavlovič, Data

Najnižja dovoljena temperatura na delovnem mestu

Glede delav pisarnah na Inšpektorat RS za delo dobijo največ vprašanj glede najnižjih, še dovoljenih temperatur zraka. Zapisali so, da izolirnost obleke, ki jo nosijo delavci v pisarnah, običajno dosegajo vrednost "0,9" (ki vključuje spodnje perilo, hlače, bluzo ali srajco, tanjši pulover, nogavice, čevlje). Upoštevana vrednost v zvezi s fizično obremenitvijo delavcev, ki opravljajo predvsem sedeče pisarniško delo je "1,2". Hitrost gibanja zraka je običajno zelo majhna ali pa je ni, od 0 m/s do npr. 0,1 m/s, vlažnost zraka pa ne sme biti manjša od 30 odstotkov, pa tudi ne večja od 80 odstotkov.

Ko z izračunom ugotavljamo toplotno udobje za opravljanje pretežno sedečega pisarniškega dela, in če pri tem upoštevamo vpliv običajne obleke (izolirnost je "0,9"), ter za izračun najugodnejšo hitrost gibanja zraka 0 m/s in običajno 50% relativno vlažnost, ugotovimo, da tako temperatura recimo 17 stopinj Celzija ne zagotavljata ustreznega toplotnega udobja. Najnižja še sprejemljiva temperatura v prostoru, ki bi zagotavljala ustrezno toplotno udobje, bi bila z upoštevanjem vrednosti predhodno omenjenih dejavnikov, 20 stopinj Celzija, priporočljiva oziroma optimalna pa 22 stopinj Celzija. Več o tem si lahko preberete v temdokumentu.

Prijava na izobraževanje

Kolikšna je najvišja in kolikšna najnižja temperatura na delovnem mestu?

Klikni in deli

Delavec lahko delo tudi odkloni

Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) delavcu dovoljuje, da odkloni delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje ali zdravje, ker niso bili izvedeni predpisani varnostni ukrepi, ter zahtevati, da se nevarnost odpravi. Pri tem pa se predpostavlja, da občasno zvišanje temperature v delovnih prostorih, tudi čez 28 stopinj Celzija, v večini primerov ne predstavlja neposrednega ogrožanja zdravja in življenja delavca (razen v primeru nekaterih kroničnih bolnikov).

Morda vas zanima tudi:

· Varnost in zdravje pri delu: ocena delovne inšpekcije je 'cvek'!

· Med poškodbe pri delu ne sodijo nesreče na poti v službo

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo kadri podjetništvo ustanovitev podjetja zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki delovno okolje klima mraz najnižja temperatura najvišja temperatura ogrevanje prezračevanje temperatura na delovnem mestu varnost in zdravje na delovnem mestu vročina

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/06/30/temperatura-na-delovnem-mestu-vam-je-kaj-vroce/