O-STA

Folklorni festival Folkart 2016 v Europarku

Folkart, že 28. mariborski folklorni festival, ki predstavlja pomemben del mednarodnega Festivala Lent, se je preteklo soboto slavnostno zaključil z veličastnim ognjemetom ob nabrežju reke Drave. Še pred tem pa so se skupine iz Argentine, Fidžija, Finske, Kazahstana, Kostarike, Srbije in Slovenije v okviru velike povorke predstavile skozi celo mesto, vse do nakupovalnega središča Europark, ki je bil tudi letos ponosen pokrovitelj prireditev Festivala Lent.

Folkart je pisana paleta neštetih barv ljudske tradicije z vsega sveta, poznan kot eden najvidnejših festivalov v svetu folklore. Slavnostna otvoritev je letos potekala v torek, 28. junija, na Trgu Leona Štuklja, kjer so se na velikem odru skupine predstavile širšemu občinstvu, sicer pa se je folklorno dogajanje odvijalo po različnih mariborskih lokacijah.

Še posebej vesela, glasna in razgibana je bila pretekla sobota, ko so se folklorne skupine najprej predstavile z dopoldanskimi nastopi na Grajskem trgu, nato pa še z veliko povorko skozi mesto, ki je vodila do Europarka. V največjem mariborskem nakupovalnem središču se je pisana druščina folkloristov predstavila po nakupovalnih ulicah, in s tem mimoidočim pričarala prav posebno, zabavno ter zanimivo doživetje.

Nabor folklornih skupin je letos segal od Južne Amerike preko Evrope pa vse do Azije, in s tem ponudil raznovrstno dogajanje za vsak temperament: severni hlad Finske je razgrela latino Argentina, našo nekdanjo skupno domovino so zastopali odlični Srbi, mistični azijski del sveta pa nam je predstavil Kazahstan. Lepote tihomorskega območja so pričarali člani skupine iz Fidžija in se pomerili z vročimi ritmi Kostarike.

Folkart vsako leto predstavlja pomemben del mednarodnega Festivala Lent, saj se na njem zvrstijo nastopi, ki v Maribor prinesejo folklorne skupine iz vsega sveta. Tako je Folkart največji slovenski in srednjeevropski tovrstni festival, ki z radoživimi nastopi folklornih skupin razveseljuje že od leta 1993 in navduši prav vsakega obiskovalca.

Letos so se predstavili:

1. ARGENTINA

Gran Ballet Argentino, Cordoba

Umetniška skupina Gran Ballet Argentino je s 53-letno zgodovino neprekinjenega delovanja ena najpomembnejših koreografskih stvaritev Argentine. Upravičeno uživajo status vrhunskih umetnikov. Njihova glavna značilnost so izvirne plesne stvaritve, v katerih dajejo velik pomen kretnjam, izražanju in sporočilnosti. So najvidnejši ambasadorji argentinske ljudske tradicije.

2. FINSKA

Motora, Joensuu

Skupina Motora je bila ustanovljena leta 1968. Mladi folkloristi zelo uspešno delujejo v svojem prostoru in spadajo v najvišjo kategorijo folklornih ansamblov na Finskem. Skupina slovi po svojih živahnih in zanimivih predstavah. Prihajajo iz mesta Joensuu v pokrajini Severni Kareliji na vzhodu Finske. Poseben poudarke dajejo karelskim plesom.

3. FIDŽI

VOU Dance Company, Suva

Vou je eksplozivna in dinamična pacifiška skupina, izjemna izkušnja, ki nas popelje v raj na otočju, bogatem s starodavnimi zgodbami, tradicijo in kulturo. Skozi ples in glasbo, Vou predstavlja mešanje starega in novega, tradicionalnega in sodobnega. Je vsestranska in mednarodno priznana plesna skupina, ki slikovito prikazuje zgodovino eksotičnega Fidžijskega otočja v južnem delu Tihega oceana.

4. KAZAHSTAN

Tugan Zher in Alkisa, Petropavlovsk

Iz dežele širnih step, domovanja mongolskih prednikov, katerih vodja je bil sam Džingiskan, iz dežele burne zgodovine, iz dežele ogromnega naravnega bogastva ter dih jemajoče lepote, je k nam prišel zanimiv folklorni ansambel, ki navdušuje z izjemnimi predstavami, polnimi živahnosti in akrobacij. Skupino je spremljal edinstven glasbeni orkester.

5. KOSTARIKA

Inspiraciones Costarricenses, San José

To majhno, a čudovito deželo je Krištof Kolumb poimenoval Costa Rica - bogata obala. Časi španskega kolonializma so minili relativno mirno, zato je to danes urejena in stabilna država. Njeni prebivalci veljajo za ene izmed najsrečnejših ljudi na planetu, kar se odraža tudi skozi plese in glasbo skupine, ki prinaša le veselje. Svojo deželo že od leta 2004 uspešno zastopa po festivalih širom sveta.

6. SRBIJA

KUD Zora, Beograd

Ljudska plesna skupina Zora je bila ustanovljena leta 1992 v Beogradu. ZORA pomeni zgodnjo jutranjo zarjo, eno najlepših obdobij dneva. Predano in resno delo strokovnjakov z otroki in mladimi jih je pripeljalo do statusa ene najboljših skupin v Srbiji. Skozi leta so sodelovali na več kot 1000 koncertih in več kot 50 mednarodnih folklornih festivalih.

7. SLOVENIJA

Akademska folklorna skupina Študent, Maribor

Ena najboljših akademskih folklornih skupin v Sloveniji deluje že 51. leto in je ni potrebno posebej predstavljati. Že 28 let zapored so tudi soorganizatorji mednarodnega folklornega festivala Folkart v Mariboru, ki je tudi z njihovo pomočjo postal eden najboljših folklornih festivalov Evrope ter preostalega folklornega sveta. Z roko v roki z Narodnim domom Maribor skrbijo za to, da se udeleženci Folkarta v našem mestu odlično počutijo in s seboj odnesejo nepozabne vtise. Ves preostali čas pa so predani folklorniki, izjemni ambasadorji ljudske tradicije, ki z mladostno energijo skrbijo za to, da izročilo prejšnjih rodov vedno znova najde prostor na domačih in tujih odrih. Vabijo jih na festivale po vsem svetu, domačim gledalcem pa se tudi na Folkartu predstavijo v vsem svojem sijaju - pripada jim čast, da s prvim plesom pričnejo folklorno dogajanje v Mariboru, na zadnjem slavnostnem večeru pa ga tudi zaključijo.

Šaleško folklorno društvo Koleda, Velenje

Ustanovitelja te folklorne skupine sta Neva in Mile Trampuš, ki sta že na začetku sledila cilju ustvariti skupino, ki bi sledila ter dosegla kvaliteto najboljših folklornih skupin v Sloveniji. S trdim delom in vztrajnostjo sta to tudi dosegla, hkrati pa skupini vdihnila svojstvenost, ki je glavni prepoznavni znak skupine. Koleda tako uspešno goji ljudsko izročilo, pesmi in šege, ter jih ohranja pred izginotjem. Ljudski ples sodi v kulturno zakladnico slovenskega naroda, mladi plesalci in glasbeniki pa jo z veseljem poustvarjajo.

Folklorno društvo Kres, Novo mesto

Ustanovljeno je bilo leta 1975 v Novem mestu. Člani društva so ljubitelji, ki jih kljub različnim interesom in starosti vežeta dobra volja ter ljubezen do ljudske tradicije na Slovenskem. V otroški, mladinski in odrasli skupini, kot tudi pevski, veteranski, godčevski in tamburaški skupini, je vključenih več kot sto trideset članov. Program društva obsega pesmi in plese slovenskih pokrajin Dolenjske, Bele krajine, Koroške, Štajerske, Prekmurja, Goričkega in Zgornjega Posočja. Njihov osnovni cilj je ohranjati ljudsko izročilo v čim manj potvorjeni obliki in na visoki kvalitetni ravni. Mnoga strokovna priznanja ter zadovoljstvo občinstva so nagrada za vztrajno delo in spodbuda za naprej.