O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Velenjska promenada med finalisti za evropsko nagrado za urbani javni prostor

Velenje, 7. julij 2016 - V teh dneh so v Centru za sodobno kulturo v Barceloni razglasili prejemnika 9. bienalne evropske nagrade za urbani javni prostor in tiste projekte, nastale v letih 2014 in 2015, ki so si prislužili posebno omembo žirije. Med finaliste, ki so jih v prvem krogu izbrali med 276 kandidati iz 33 držav, se je uvrstilo tudi Velenje, in sicer z projektom Promenada arhitekturnega biroja ENOTA iz Ljubljane.

Žirijo je sestavljalo devet arhitektov in direktorjev vidnih evropskih arhitekturnih ustanov, med njimi tudi Matevž Čelik iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Evropska nagrada za urbani javni prostor velja za odličen prikaz evolucije evropskega javnega prostora v zadnjih petnajstih letih. Predvsem izpostavlja pomen javnega prostora v demokratičnem življenju mest ter zagovarja in spodbuja razvoj javnega in urbanega prostora, ki dela skupno življenje v mestih prijetnejše. V dvanajstih letih, odkar podeljujejo nagrado, je bilo predstavljenih okoli 1.300 projektov iz več kot 600 evropskih mest.

Naj spomnimo, da je projekt Promenada Velenje, prejel že kar nekaj nagrad. Konec maja letos je prejel dve mednarodni priznanji na odmevnih arhitekturnih dogodkih v Benetkah in Budvi. Promenado sta strokovni žiriji sestavljeni iz prominentnih imen arhitekture izbrali kot zmagovalca kategorije "Public Space" arhitekturne nagrade "The Plan Award 2016", ki so jo podelili v sklopu konference "Perspektive" v sredo, 25. maja, v Benetkah. Prav tako je dobila priznanje "Special Mention" v sklopu nagrade "S.Arch Award 2016", ki je bila podeljena v četrtek, 26. maja, na konferenci "S.Arch - Next Architecture" v Budvi.

Tudi spletni portal LandArchs www.landarch.com, na katerem spremljajo novice in trende krajinske arhitekture, je januarja letos objavil seznam desetih turistično najbolj zanimivih točk krajinske arhitekture v Evropi (http://landarchs.com/10-of-the-best-tourist-spots-for-landscape-architecture-in-europe/) in Velenje oz. velenjska promenada je na odličnem tretjem mestu top destinacij.

Parkirišče Promenada v Velenju pa je bilo aprila 2015 tudi prejemnik mednarodne nagrade letošnje izvedbe "Architizer A+ Awards" s sedežem v New Yorku. To je največji arhitekturni portal na svetu z več kot milijonom rednih mesečnih uporabnikov. V kategoriji parkirnih objektov je bilo parkirišče Promenada v Velenju imenovano za nagrado po izboru strokovne žirije - Jury Winner. Nagrada je bila podeljena maja 2015 na "A+ Awards Gala" dogodku v New Yorku.
Idejno zasnovo prenove mestnega središča pripravil Velenjčan Dean Lah.

Pošiljamo fotografijo promenade (avtor Miran Kambič).