O-STA

ECB je razkrila novi bankovec za 50 evrov

Evropska centralna banka (ECB) je prejšnji teden razkrila novi bankovec za 50 evrov, ki bo v obtok prišel 4. aprila prihodnje leto. Uvedba novega bankovca predstavlja najnovejši korak v prizadevanjih za še večjo varnost eurobankovcev. Po bankovcih za 5, 10 in 20 evrov je bankovec za 50 evrov četrti apoen iz druge serije eurobankovcev, ki se imenuje serija Evropa. Kot so zapisali na ECB, bo uvedba novega bankovca za 50 evrov pripomogla k večji varnosti valute evro.

Prijava na brezplačno izobraževanje

DATIN brezplačni nasvet!

izobraževanje

Nepovratna sredstva so na voljo, ste pripravljeni?

Bankovce za 50 evrov pa lahko dobite tudi takrat, ko se potegujete za nepovratna sredstva. Ste preverili trenutne razpise?

Več informacij

Bankovcev za 50 evrov je več kot bankovcev za 5, 10 in 20 evrov skupaj

Evro valuto dnevno uporablja 338 milijonov prebivalcev v euroobmočju. Bankovec za 50 evrov je apoen, ki se uporablja najpogosteje , saj predstavlja 45 odstotkov vseh eurobankovcev, ki so v obtoku. V obtoku je več bankovcev za 50 evrov kot bankovcev za 5, 10 in 20 evrov skupaj. Število bankovcev za 50 evrov v obtoku je skoraj enako kot skupno število vseh apoenov, ki so bili v obtoku konec leta 2002, ko so eurobankovci in eurokovanci prvič prišli v obtok.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kako izgleda novi bakovec za 50 evrov?

Na novem bankovcu za 50 evrov je portretno okence - tj. nov in inovativen zaščitni element, ki je bil prvič uporabljen na bankovcu za 20 evrov iz serije Evropa. Če bankovec pogledate proti svetlobi, se v prosojnem okencu na zgornjem delu holograma pojavi portret Evrope - lik iz grške mitologije -, ki ga je mogoče videti z obeh strani bankovca. Portret Evrope je mogoče videti tudi v vodnem znaku. Na sprednji strani bankovca je "smaragdno zelena številka", tj. svetleča se številka, ki ob nagibanju naprej in nazaj spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro, pojavi pa se tudi svetlobni val, ki potuje navzgor in navzdol. S pomočjo teh zaščitnih elementov je mogoče pristnost novega bankovca za 50 evrov enostavno preveriti z metodo "otip-pogled-nagib".

Ste vedeli, da evro valuto dnevno uporablja 338 milijonov prebivalcev v euroobmočju?

Klikni in deli

Pisali smo že o tem, da v obtok prihaja bankovec za 50 evrov, morda pa vas zanima tudi, zakaj ECB ukinja bankovec za 500 evrov.

Vir: Evropska centralna banka

Prijava na brezplačno izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Zanimivosti

Oznake apoen Avtorski članki bankovci bankovec za 50 evrov denar v obtoku ECB euroobmočje evro monetarna politika valuta varnost valute

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/07/12/ecb-je-razkrila-novi-bankovec-za-50-evrov/