O-STA

Želite prodajati hrano na ulici? Registrirati morate začasni gostinski obrat!

Dandanes je kulinarični turizem na vrhuncu in veliko ljudi, bodočih podjetnikov, zanima, kako lahko prodajajo ulično hrano - na VEM točki DATA gre to hitro in enostavno, za registracijo podjetja pa potrebujete osebni dokument, pol ure časa, pogum in izbiro prave dejavnosti - začasni gostinski obrat -, pri čemer vas skozi postopek vodijo DATINI izkušeni podjetniški svetovalci!

Kaj morate storiti kot samostojni podjetniki, če se želite lotiti posla? Registrirati morate dejavnost ter zadostiti spodnjim pogojem. Le tako se boste lahko pravno s hrano in pijačo predstavljali na prireditvah po Sloveniji.

Preden se podate na ulico, pridite na DATO po brezplačni nasvet!

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Osnovne informacije o registraciji družbe z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) ali statusa samostojnega podjetnika (s. p.) vsak teden brezplačno delimo z bodočimi podjetniki!

Več informacij

Za ustanovitev podjetja ni zahtevana nobena posebna izobrazba. Obstajajo pa pogoji in zahteve za opravljanje gostinske dejavnosti, ki je v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) navedena pod šifro 56.104 - začasni gostinski obrat. Preverite, kako enostavna in hitra je s pomočjo naših podjetniških svetovalcev registracija podjetja!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kaj je začasni gostinski obrat?

Začasni gostinski obrat je obrat, kjer podjetnik pripravlja in prodaja hitro pripravljene jedi na stojnicah, v kioskih in v drugih podobnih začasnih objektih praviloma brez gostinskih sedežev. Lačnim mimoidočim taki obrati tradicionalno nudijo ocvrte ribe, krompirček, tople sendviče, hamburgerje, kuhane hrenovke, palačinke, burek in podobne jedi, pečeni kostanj, koruzo ter sladoled po porcijah ali iz avtomatov, v zadnjem času pa se pojavlja tudi vedno več ponudnikov drugih jedi iz vsega sveta in sodobnih, kombiniranih jedi na različne načine. Vsej tej hrani je skupno, da je pojedena zunaj, na ulici.

Pogoji, ki jih mora izpolnjevati podjetnik, ki ima začasni gostinski obrat

Pravila glede organiziranja poslovanja gostinske dejavnosti, ki se izvaja v začasnem gostinskem obratu, so določena v Zakonu o gostinstvu in Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti. Ta pravi, da se gostinska dejavnost lahko opravlja zunaj gostinskega obrata v premičnih objektih oziroma z objekti, sredstvi ali napravami, ki so prirejene v ta namen (stojnica, prikolica, prireditveni šotor in podobno).

Prijava na brezplačno izobraževanje

  • (So)uporaba stranišča

Če gostje jedi in pijače zaužijejo pri mizah, mora tudi premični objekt imeti stranišče za goste ali zagotovljeno souporabo stranišča, ki je v neposredni bližini in dostopno brez posebnih ovir.

  • Embalirane jedi

V primeru, da podjetnik gostinsko dejavnost opravlja brez stojnice, prikolice, prireditvenega šotora ali podobnega prostora pa lahko gostom nudi le embalirane jedi oziroma predpakirana živila in toči pijače v kozarce za enkratno uporabo.

Tudi poleti lahko registrirate podjetje! Pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530.

Bogdana Rejc, Data

  • Minimalni prostorski pogoji

Premični objekt, v katerem se izvaja gostinska dejavnost, mora biti ustrezno označen, ustrezati mora minimalnim prostorskim pogojem in mora imeti ustrezno urejene zunanje površine. Podjetnik mora zagotoviti minimalen obseg storitev za določen gostinski obrat in obratovati v rednem obratovalnem času, ki mora biti potrjen na upravni enoti. Pri izvajanju svoje dejavnosti mora podjetnik upoštevati omejitve glede prodaje tobačnih izdelkov in omejitve pri prodaji in ponujanju alkoholnih pijač.

Prijava na brezplačno izobraževanje

  • Največ 30 dni in soglasje prireditelja

Gostinsko dejavnost lahko podjetnik opravlja zunaj gostinskega obrata tudi na javnih prireditvah, sejmih in podobnih dogodkih, vendar vsakokrat največ 30 dni in le s soglasjem prireditelja. Prav tako lahko gostinsko dejavnost podjetnik opravlja zunaj gostinskega obrata med turistično sezono v mestnih jedrih, na kopališčih, na smučiščih in podobnih prostorih. Na predlog pristojnega organa upravne enote in z njihovim soglasjem lahko gostinsko dejavnost podjetnik opravlja tudi izven turistične sezone ali za obdobje, daljše od enega leta.

Glede na povpraševanje bodočih podjetnikov lahko pričakujemo še več ponudnikov ulične hrane!

Klikni in deli

  • Kaj lahko poleg hrane še prodajate?

Zakonodaja tudi dovoljuje, da lahko podjetnik brez posebne registracije v svojem gostinskem obratu gostom nudi posamezne, za to dejavnost običajne izdelke kot so tobačni izdelki, spominki, turistične publikacije, slaščice, slane palčke, žvečilni gumiji in podobno ter tiste, ki zaokrožujejo njegovo ponudbo - suhomesnate izdelke, ustekleničene pijače, kavo ...

Morda vas zanima tudi:

Prijava na brezplačno izobraževanje

Točka VEM kljub počitnicam deluje nemoteno - s. p. ali d. o. o. lahko tudi poleti odprete hitro, enostavno in brezplačno.

Pripravila: Bogdana Rejc

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Gospodarstvo Kadri Podjetniške novice Podjetništvo Svetovanja Ustanovitev d.o.o. Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p. Zakonodaja

Oznake Avtorski članki opravljanje gostinske dejavnosti registracija podjetja standardna klasifikacija dejavnosti ulična hrana vem točka začasni gostinski obrat živilski obrat

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/07/15/zelite-prodajati-hrano-na-ulici-registrirati-morate-zacasni-gostinski-obrat/