O-STA

Uroš Frelih: Ulica živi!

28. 10. - 17. 11. 2016

Mergentalerjeva

Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa, Tomšičeva 32, Kranj

Odprtje: petek, 28. oktober, ob 18.30 uri

Uroš Frelih je fotograf in svobodni umetnik iz Kranja. Inspirira ga predvsem enkratnost okolja, njegovo konstantno spreminjanj, in minljivost podob, trenutkov in svetlobe, ujetih v kompozicijo in večnost trenutka. Njegov dom je narava in okolica, ki ga obdaja. S pomočjo fotografije opazuje in spoznava mogočnost okolice, sebe in njegove umestitve v prostor in čas.

Likovni umetnosti, fotografiji in grafičnemu oblikovanju se je resneje začel posvečati z obiskovanjem Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer Umetniška gimnazija.

Fotografija zavzema velik del njegovega izražanja in delovanja v skupnosti. Predan je svojemu delu ter je pravi kranjski kreativec. Navdihuje ga konstantna sprememba in minljivost podob, večnost trenutka in enkratnost časa, ki ga zamrzne v delčku sekunde. Mogočnosti okolice, ki ga obdaja, pa ne spoznava zgolj skozi fotografijo - kot velik ljubitelj gora jo doživlja tudi na vrhovih alpskih očakov.

Uroš je član fotografskega društva Janez Puhar v Kranju, ki se s štirimi fotografi in temo urbane fotografije istočasno predstavljajo v Stolpu Škrlovec.

Uroš vam kot popotnico k ogledu njegove razstave sporoča: Kranjske ulice živijo in dihajo z mano. Z malo talenta in pozornega očesa lahko tudi ti ujameš njihovo življenje. Lepota bivanja in mestni ljudje, ulične posebnosti, dogodki in arhitektura. V mestu ti nikoli ni dolgčas.

Mladi kranjski fotograf, prisoten na večini dogodkov mesta, kjer raziskuje kompozicije, svetlobo in barvne igre, se sprašuje, kaj mu pomeni urbana fotografija.