O-STA

Zelene bombe iz katerih bodo zrasle cvetlice, drevesa ali zelenjadnice

Priljubljeni štajerski vrtičkarici Metka in Tina sta v Europarku delili svoje znanje o naravi prijaznem vrtnarjenju. Na Delavnici zdravja sta številne obiskovalce povabili k izdelavi zelenih bomb, ki se uporabljajo za ozelenitev zapuščenih koščkov zemlje v naseljih in mestih, odlične so tudi v kmetijstvu, v svetu pa so postale pravi hit z gverilskim vrtnarjenjem.

"Metod za pripravo semenskih bomb je več, za najbolj enostavno pa potrebujemo samo glino, substrat in semena. Bombico nato odvržemo na vrtu ali postavimo v lonček, ko pa pade dež, glina razpade, semena vzkalijo in zrastejo cvetlice, drevesa ali zelenjadnice." sta obiskovalce navdušili Metka in Tina, simpatični mati in hči. Obiskovalci so se naučili, da je za manjša in bolj nežna semena treba najprej glino sploščiti, jo zgnesti v kroglico, v katero nato s prstom naredimo luknjico, da izgleda kot kapica kakšne gobe. "Dodamo ščep prsti, na vrh pa semena in bombo zapremo." sta povedali vrtičkarici, obiskovalci pa so jima z veseljem sledili. Dodali sta še, da je pri izdelavi semenske bombe iz trdih in večjih semen, kot sta na primer grah in fižol, postopek treba malce prilagoditi: "Z rokami sploščimo glino, dodamo ščep substrata, noter semena, in oblikujemo kroglico." Navadna lončarska glina se nato hitro posuši na sobni temperaturi in zelena bomba je pripravljena.

"Na delavnici so se nam pridružile vse generacije in lepo je bilo videti veselje ob izdelavi zelenih bomb, s katerimi bodo naši obiskovalci popestrili svoje vrtičke. Bombice pa so lahko tudi lepo presenečenje za darilo, ki preseneti kar dvakrat - prvič, ko ga podarimo in drugič, ko semena vzklijejo." je bila nad Delavnico zdravja navdušena center managerka Europarka Simona Mandl.