O-STA

Razstava PODOBE TELES SKOZI INTUITIVNO STARODOBNO MIŠLJENJE v Savinovem likovnem salonu v Žalcu

ZKŠT Žalec vabi na odprtje razstave,ki bo v četrtek, 3. novembra 2016, ob 18. uri.

Dela Valentina Omanova in Katje Oblak se na pričujoči razstavi pomenljivo prepletejo. Dosežejo sinestezijo vseh čutov: njune stvaritve niso berljive le vizualno, jih tudi slišimo in se skupaj z njimi lahko gibljemo. Uskladimo se s frekvenco živih meta form Katje Oblak, z njihovim utripanjem, da bi bil odzvok in sozvočje popolno. Njen solipsizem teles in subjektivni idealizem stopa v vnanji svet podobno kot Omanove naključne biomorfne forme s simboličnim nabojem. Njuna dela so plod subjektivne zavesti, oba sta Medija, ki potem prepustita stvaritve strukturi prostora-časa in posebni "gravitaciji", ki jo podoživimo ob vpogledu ali potopitvi v takšno bivanjsko in ontološko izkušnjo. Sledimo njunemu intuitivnemu mišljenju.

KATJA OBLAK (1975, Ljubljana) je leta 2008 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo, pri prof. Matjažu Počivavšku in docentu Jiřju Kočici. Raziskovanje v polju kiparstva posveča telesu

in percepciji telesa v (sodobnem) prostoru, ob čemer delno posega tudi na področje performansa (gib, butoh ples). Pogosto prostor za telo kiparsko izvede v papirju (iz mavčnih kalupov oz. odtisov vzdušij/pozicij/gest svojega telesa), včasih ga kleše v kamnu, blizu ji je tudi glina.

VALENTIN OMAN (1935, Štebno/St. Stefan pri Beljaku/(Villach, Avstrija). Maturiral je na Marijanišču na Plešivcu, likovno izobrazbo pa si je pridobil na Akademiji za uporabno umetnost in specialki za slikarstvo pri prof. Hilde Schmid - Jesser na Dunaju in na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je končal specialko za grafiko pri prof. Riku Debenjaku. Čeprav Oman

izhaja iz evropske figurativne tradicije, jo je presegel. Materijo obdeluje tako dolgo, da ostanejo le sledi; sledi nekega obstoja, sledi kultur, ki jih le slutimo.

Razstavo bo odprla asistentka direktorice Avstrijskega kulturnega foruma gospa Marjeta Malus.

Kustosinja razstave je Milena Zlatar.

Slike Valentina Omana so iz zbirke umetnikove donacije Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Avtorja in njuna dela pa bo na otvoritvi predstavila Alenka Domjan.

Razstava sodi v redni program projekta "Prostor, telo in medij v prehajanju".

Na ogled bo do 26. novembra 2016.

Več v zloženki na povezavi: http://www.zkst-zalec.si/upload/Post/1926/attachments/eZlozenka%202016.pdf