O-STA

Islandski Pirati: s polnimi jadri v parlamentu!

Delni rezultati so tu: fantastičen uspeh Piratov!

Pirati z Islandije so na tokratnih predčasnih volitvah (ki jih je sprožila afera Panama Papers) do sedaj prejeli 14,5% glasov. Od prejšnje izvolitve je islandskim Piratom podpora narasla že za kar trikrat, saj so potrojili število poslancev v Islandskem parlamentu iz 3 na 10 ter s tem dokazali, da si Pirati kot mednarodno gibanje utiramo težko, a truda vredno pot!

Treutno prvo mesto drži kozervativna Svobodnjaška stranka z 29% glasov, sledijo jim "Zeleni", ki so dobili 15,8%, dober procent za njimi pa je Piratska stranka s 14,5%. V parlament pa se bo verjetno uvrstila tudi nova zeleno-liberalna stranka "Regeneracija" z 10,5%. liberalno-demokratska "Svetla prihodnost" pa ima trenutno 7,3%. Največja poraženca teh volitev sta Progresivna stranka s trenutnimi 11%, kar je 13% manj glasov kot 2013 in Social Demokrati s 5,8% kar je 7% manj kot so dobili leta 2013. Volilne rezultate lahko spremljate tukaj.

Kljub temu, da Pirati niso dobili relativne večine, je jasno, da so Islandci volili za spremembe, saj formiranje koalicije med "Svobodnjaki" in "Progresivci" (aktualna koalicija) brez dodatne stranke verjetno ne bo mogoča. Če predvolilni dogovor med opozicijskimi strankami, da se le-te ne bodo vključevale v koalicije s trenutnimi vladajočimi strankami in bodo poizkušale formirati vlado iz vrst aktualne opozicije, vzdrži, je žogica v rokah novinke v parlamentu t.i. "Regeneracije".

Zaključek kampanje zaznamoval obisk delegatov drugih Piratskih strank

Te volitve so mejnik v mednarodnem Piratskem organiziranju, saj so podporo in pomoč prišli izraziti Pirati iz številnih evropskih držav in Kanade. Med drugimi tudi Predsednica Danske Piratske stranke Ancilla van de Leest, evropska poslanka Julia Reda in predsednik slovenskih piratov Rok Deželak.

Tako smo tudi mi smo pustili svoj pečat, saj sta jim na pomoč s sončne strani Alp priskočila dva Pirata, ki sta nas redno obveščala o dogajanju.

Za čim boljši rezultat naših severnih sopiratov smo 'navijali' tudi Pirati v Sloveniji in po celem svetu. Zaradi pomena teh volitev za Piratsko gibanje in velikega mednarodnega interesa se je zato organiziral tudi stream (pretočni prenos videa) zaključnega dogodka in razglasitve rezultatov.

Kot zanimivost: zaključni dogodek se je odvijal v prostorih podjetja CCP games, ki je med drugim razvilo popularno računalniško igro EVE Online.

Čestitke Islandcem, kmalu bomo na vrsti mi!

Ob vseh čestitkah in veselju, ki ga izražamo islandskim Piratom ne smemo mimo dejstva, da si slovenski Pirati želimo ponoviti zgodbo uspeha v Sloveniji. Najkasneje čez dve leti pa tudi nas čaka odločilna preizkušnja in izziv, da slovenski Pirati končno začnemo slovensko politiko spreminjati tudi znotraj Državnega zbora!