O-STA

4. Mednarodni znanstveni simpozij: Med Cervantesom in Borgesom, perspektive in izzivi

Spoštovani!

Katedri za španski jezik in književnost Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani se bosta ob svoji 35. obletnici ustanovitve poklonili velikanoma svetovne književnosti, Miguelu de Cervantesu in Jorgeju Luisu Borgesu. Letos mineva 400 let od smrti španskega avtorja Bistroumnega plemiča Don Kihota iz Manče, prvega novoveškega romana, ki je umrl na isti dan kot njegov veliki angleški sodobnik William Shakespeare. Obenem pa obeležujemo tudi trideseto obletnico smrti argentinskega pisatelja Jorgeja Luisa Borgesa, ki je vplival na številne pisatelje po vsem svetu in se na njemu lasten način z zgodbo Pierre Menard, avtor Kihota, poklonil tudi Cervantesu.

Katedri tako ob tej priložnosti organizirata 4. Mednarodni znanstveni simpozij z naslovom Med Cervantesom in Borgesom, perspektive in izzivi, ki bo potekal 3. in 4. novembra v prostorih Filozofske fakultete in Narodne galerije v Ljubljani (program in časovni potek simpozija najdete v priponki). Že sam naslov simpozija nakazuje, da so dela obeh avtorjev nesmrtna in da še vedno navdihujejo in razsvetljujejo številne pisatelje in strokovnjake.

V okviru simpozija bo več kot 35 mednarodnih jezikoslovnih, literarnovednih ter didaktičnih strokovnjakov iz 13 držav podalo svoja razmišljanja o bogati književni in jezikovni dediščini dveh osrednjih imen španske in hispanoameriške književnosti ter o novih izzivih v sodobnem hispanističnem znanstvenem in kulturnem prostoru.

Vljudno vabljeni!