O-STA

Dunajska konferenca o migracijah 2016 je odprla svoja vrata

Seje o prihodnjih perspektivah evropskih migracijskih politik so se začele

(Dunaj, 10. 11. 2016) Dunajska konferenca o migracijah 2016, ki jo organizira Mednarodni center za razvoj migracijske politike (ICMPD), se je včeraj začela v slavnostni dvorani avstrijskega Ministrstva za zunanje zadeve. Generalni direktor ICMPD Michael Spindelegger je konferenco opisal kot nadaljevanje vrha Združenih narodov (ZN) o beguncih in migrantih, ki je potekal 19. septembra letos: "Želimo odpreti razpravo o rezultatih Newyorške deklaracije o beguncih in migrantih na evropskih ravni in razviti možnosti za izvajanje, ki bi prinesle boljše rešitve tako za migrante kot za vključene države."

Na prvi seji so svoje izjave podali politiki na visokih položajih, kot so evropski komisar za sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn, malteški zunanji minister in bodoči vodja predsedstva Sveta EU George W. Vella ter generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Lamberto Zannier. Udeleženci bodo predstavili nove perspektive evropskih migracijskih politik s strokovnjaki, kot sta direktor pisarne UNHCR za Evropo Vincent Cochetel in predsednik Inštituta za migracijske politike Demetrios Papademetriou.

Po uvodnemu govoru avstrijskega zunanjega ministra Wolfganga Sobotke in svetovalca na nemški zvezni vladi Paula Collierja bo več kot 200 mednarodnih udeležencev v palači Hofburg na Dunaju razpravljalo o dveh ključnih vprašanjih: zaščita beguncev v Evropi in nujnost njene uvedbe na eni strani ter mednarodno sodelovanje v okviru skupne evropske migracijske politike na drugi strani. Strokovnjaki iz akademskih krogov, politike, civilne družbe in mednarodnih organizacij bodo pod vodstvom ICMPD delili svoja mnenja in analize.

Generalni direktor ICMPD izpostavlja, da je za prihodnost bistveno "ustvariti nove celostne modele, ki bodo zagotovili varne in urejene migracije". Prav tako izpostavlja vlogo "ustvarjanja perspektiv v državah izseljevanja skozi trajnostna partnerstva". Na koncu je poudaril, da Evropa lahko deluje dobro samo, če "ukrepa enotno tako od znotraj kot na zunaj, kar zadeva države izvora in njene sosede". Mednarodni center za razvoj migracijske politike je po Spindeleggerjevem mnenju "platforma, ki deluje kot posrednica med teorijo in prakso, strokovnjaki in politiki, in ustvarja pogoje za resnične izboljšave".

http://www.vienna-migration-conference.org/

http://refugeesmigrants.un.org/declaration

Pripis k sliki: The "Vienna Migration Conference" organized by ICMPD starts with these panellists: Michael Lindenbauer (UNHCR), Lamberto Zannier, Secretary General OSCE, Sebastian Kurz, Minister for Foreign Affairs, Austria, Johannes Hahn, European Commission, George Vella, Minister for Foreign Affairs, Malta, Michael Spindelegger, Director General ICMPD, Nikola Poposki, Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs, Macedonia, Igor Crnadak, Minister of Foreign Affairs, Bosnia and Herzegovina. (from l to r)

Kontakti za medije:
Bernhard Schragl
ICMPD - koordinator za komunikacijo in medije

Tel.: +43 1 504 4677 2444
E-pošta: bernhard.schragl@icmpd.org

www.icmpd.org