O-STA

Digitalna transformacija je neizogibna

Tehnologija prinaša v naš vsakdan številne prednosti in nam lajša življenja, v poslovnem svetu pa poenostavlja delovne procese. Digitalna transformacija postaja dejstvo, rezultati najbolj sveže raziskave analitskega podjetja IDC pa kažejo, da bo do konca leta 2017 digitalna transformacija postala glavni cilj strategije poslovanja v preko dveh tretjinah podjetij in organizacij na svetu.

Tako prednosti kot pasti

Digitalna transformacija pomeni prihranek denarja, večjo učinkovitost, hitrejše delovne procese in rast, novosti na tem področju pa so bile 9. novembra predstavljene na konferenci "Oracle Digital Day" v hotelu Radisson Plaza v Ljubljani. Digitalizacija in oblačne rešitve prinašajo večjo produktivnost in boljše upravljanje tako v IT sektorju kot tudi financah, upravljanju s človeškimi viri, v prodaji in razvojnih oddelkih. Tehnologije in storitve v procesu digitalne transformacije vključujejo predvsem računalništvo v oblaku, mobilnost, BigData in napredno analitiko podatkov ter socialna omrežja. Tako digitalizacija prinaša številne prednosti, vendar pa tudi določene pasti, zato je izrednega pomena, da ponudniki teh storitev namenjajo varnosti posebno pozornost.

Spremembe za uporabnika ter podjetja in organizacije

Po mnenju Rajka Novaka, direktorja podružnice ameriškega informacijsko tehnološkega podjetja Oracle v Sloveniji, v dobi digitalne transformacije v središče pozornosti resnično prihaja končni uporabnik in njegove potrebe ter izkušnje pridobljene pri uporabi proizvodov in storitev. Ta bo imel v prihodnosti na voljo še precej več možnosti izbire, s tem pa bo postal tudi čedalje bolj zahteven do ponudnikov storitev. Kot še pravi Rajko Novak, bo po ocenah analitskih hiš do leta 2018 približno 1/3 od današnjih 20 vodečih globalnih podjetij v posamezni industriji močno ogrožena s strani podjetij, ki bodo v polni meri uporabljala sodobne digitalne rešitve. Podjetja in organizacije, ki bodo vztrajala pri klasičnem pristopu in dosedanjem načinu razmišljanja ter ne bodo vlagala v digitalizacijo poslovanja in s tem v nove poslovne modele, preprosto ne bodo preživela.