O-STA

Kdaj potrebujete izjavo lastnika objekta?

Spraševali ste nas, kdaj ob ustanovitvi podjetja potrebujete podpisano in overjeno izjavo lastnika objekta.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Vse informacije pred registracijo podjetja na enem mestu!

Več informacij

Pred začetkom postopka ustanovitve podjetja se morate odločiti, kakšno organizacijsko obliko boste uporabljali pri poslovanju - preverite vse razlike v odgovornosti in obveznostih med s. p. in d. o. o. Ali ste vedeli, da vam bo registracija podjetja vzela le pol ure časa?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Poslovni naslov podjetja

Za poslovni naslov izberete kraj, ulico in hišno številko, kjer boste opravljali dejavnost oziroma, kjer boste pretežno vodili posle. Za poslovni naslov je mogoče določiti:

  • kraj, v katerem boste opravljali dejavnost ali
  • kraj, kjer boste v glavnem vodili posle podjetja ali
  • kraj, kjer deluje poslovodstvo družbe.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Izjava lastnika objekta: kdaj?

Če niste lastnik objekta na poslovnem naslovu, ki ga želite registrirati, morate prijavi za vpis priložiti overjeno izjavo lastnika objekta, da vam dovoljuje poslovanje na tem naslovu. V takem primeru mora bodoči s. p. pripraviti ustrezen obrazec, ga izpolniti, podpiše ga lastnik objekta/stanovanja in ta lastnik gre svoj podpis na Izjavi overiti ali na upravni enoti ali pri notarju ali osebno na VEM točki, kjer to uredite brezplačno. Več v: Overitev podpisa: pri notarju 17, na upravni enoti 3 evre, na VEM točki pa zastonj!

Od leta 2015 in spremenjenega Zakona o gospodarskih družbah pa zadostuje izjava le enega izmed solastnikov objekta na bodočem poslovnem naslovu. V primeru, da je podjetnik tudi sam solastnik, dodatne izjave drugih solastnikov ne potrebuje.

V kolikor je na Izjavi lastnika objekta overitev podpisa lastnika objekta v tujem jeziku, je potrebno poskrbeti za uraden prevod overitve v slovenski jezik.

Ustanovitev podjetja: kdaj potrebujete izjavo lastnika objekta?

Klikni in deli

Izjavo lahko overite brezplačno na kateri koli točki VEM, tudi na VEM točki DATA.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Tudi za namene registracije podružnice in ob spremembi naslova podjetja potrebujete izjavo

Izjava je potrebna tudi, kadar s. p. registrira podružnico svojega podjetja. Za to drugo lokacijo mora s. p. pridobit overjeno Izjavo lastnika objekta. Najemna pogodba za prostor, kjer je PE ne zadostuje za registracijo podružnice.

Kadar s. p. spreminja naslov podjetja, prav tako potrebuje izjavo, ki jo uredi po istem postopku, kot je opisano zgoraj.

Kdaj izjave ne potrebujete?

  • Če registrirate s. p. in je naslov podjetja na naslovu, čigar lastnik ali solastnik (najmanj 25 % solastnik) je podjetnik sam. V tem primeru bodoči podjetnik na postopku registracije pove, da je solastnik (ali pa lastnik) in referent pri postopku vpisa podatkov v AJPES označi to informacijo na obrazcu.
  • Če d. o. o. registrira poslovno enoto - izjave lastnika objekta ne potrebujemo pri postopku registracije poslovne enote.

Sedež podjetja

Sedež je kraj (naselje), kjer družba opravlja svojo dejavnost in mora biti določen v družbeni pogodbi oziroma aktu o ustanovitvi. Sprememba sedeža povzroči spremembo družbene pogodbe oziroma akta o ustanovitvi. Veste, kako izgleda pretvorba družbene pogodbe oziroma akta o ustanovitve iz notarskega zapisa v obrazec VEM?

Več podrobnosti najdete tudi v Poznate razliko med sedežem in poslovnim naslovom družbe?

Vir: Ajpes

Prijava na brezplačno izobraževanje

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2016 in 2017", ki ga financirajo SPIRIT Slovenija, Javna agencija, RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklad za regionalni razvoj.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Gospodarstvo Podjetništvo Ustanovitev d.o.o. Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p.

Oznake Avtorski članki izjavo lastnika objekta overitev podpisa registracija podjetja s.p. soglasje upravna enota ustanovitev s.p. VEM točka DATA

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/11/10/ustanovitev-podjetja-kdaj-potrebujete-izjavo-lastika-objekta/