O-STA

Za lepšo prihodnost otrok z Aspergerjevim sindromom

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko namenjajo posebno pozornost temu, da omogočajo študij in dostop do same fakultete čim širšemu krogu študentov in drugih. Poleg aktivnosti, namenjenih za lažji dostop gibalno oviranih, pa so se tokrat posebej posvetili otrokom z Aspergerjevim sindromom. V želji, da bi imelo več otrok z Aspergerjevim sindromom priložnost in možnost postati tudi dobri inženirji, je Alumni klub Fakultete za elektrotehniko v soorganizaciji s slovenskim proizvajalcem fotonapetostnih modulov in druge solarne opreme BISOL Group v četrtek, 10. novembra, pripravil dogodek z dobrodelno noto.

Naj otroci z Aspergerjevim sindromom izkoristijo svoje potenciale

V sklopu donatorskega poziva Naj otroci z Aspergerjevim sindromom izkoristijo svoje potenciale so se zbirala denarna sredstva za izvedbo različnih delavnic in aktivnosti s področij sodobnih tehnologij, na katerih bodo sodelovali tudi specialni pedagogi. Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani namreč vsako leto organizira poletne delavnice, na katere se prijavijo tudi otroci z Aspergerjevim sindromom. Kot pravijo na Fakulteti, se ti otroci na delavnicah vedno odlično odrežejo in dosegajo zelo dobre rezultate. Da otroci z Aspergerjevim sindromom lahko med drugim postanejo tudi uspešni inženirji, se že dobro zavedajo v tujini, medtem ko v Sloveniji še ni ustrezne podpore šolskega sistema, ki bi jim omogočila izobraževanje na drugačnem nivoju od ostalih oseb s posebnimi potrebami. Primanjkuje tudi dodatnih tehničnih vsebin zanje, starši teh otrok pa niso dovolj seznanjeni z možnostmi izobraževanja na tehniškem področju oz. razvijanja inženirskega potenciala.

Še naprej po dobrodelni poti

Do zaključne prireditve, ki jo je z glasbo dobrodelno popestril ansambel Kranjci, so bila zbrana vsa potrebna sredstva v skupni višini 5000 evrov. Častni govornik na prireditvi, ki se je odvila v Restavraciji Evergreen (Diners Golf & Country Club Ljubljana), je bil predsednik Alumni kluba ljubljanske Fakultete za elektrotehniko in predsednik uprave skupine BISOL Group dr. Uroš Merc. Ob tej priložnosti je poudaril: "Merilo uspeha je čut, ki ga premoremo do družbe. Uspešen je tisti, ki motivira in navdušuje. Da bomo skupaj še uspešnejši in še boljši, poskušamo svoje uspehe deliti z drugimi tako, da jih povabimo k sodelovanju. Lasten doprinos k tej akciji vidimo kot povabilo mladim, ki so drugačni, da se nam pridružijo in da se od njih nekaj naučimo. Skupaj nam bo lepše in bomo še boljši!"

Dogodka se je udeležil tudi dekan omenjene fakultete prof. dr. Igor Papič, ki je ob tej priložnosti povedal: "Veseli in ponosni smo, da naša fakulteta namenja veliko pozornosti ljudem, ki so iz takih ali drugačih razlogov drugačni od večine in jim pomaga pri težavah, s katerimi se zaradi tega srečujejo. To, da se tudi otroci z Aspergerjevim sindromom že nekaj let pridružujejo in uspešno sodelujejo na našem poletnem taboru je pokazatelj, da poskušamo pomagati na pravi način. Vsekakor se bomo tudili, da bo tako tudi v prihodnje."