O-STA

Okusite sladkosti na Festivalu medu

Slovenci smo že od nekdaj narod čebelarjev, poleg sladkega okusa, pa med radi uživamo tudi zaradi njegovih zdravilnih učinkov. Slovenija je eno izmed najbogatejših biotskih območij Evrope, zato naši čebelarji pridelujejo izvrsten med, ki ga odlikujejo aroma, okus in raznolikost vrst, ki jih drugje v Evropi ne poznajo.

"V luči projekta "Tradicionalni slovenski zajtrk" se bo v Europarku v petek, 18.11., in soboto, 19.11., odvil 5. Europarkov festival medu, na katerem bodo tako šole in vrtci kot ostali obiskovalci spoznali vsa sladka medena doživetja in slovensko čebelo Kranjsko sivko." je povedala center managerka Simona Mandl. Obiskovalci bodo lahko pokušali različne vrste medu domačih čebelarjev, si ogledali čebelarsko razstavo in spoznali zaklade iz čebeljega panja ter medeno princeso. Tokratni festival bo posvečen pomenu čebel za življenje in iniciativi slovenskih čebelarjev, da 20. maj, rojstni dan slovenskega pionirja čebelarstva Antona Janše, postane SVETOVNI DAN ČEBEL.

Čebele oprašijo kar 170.000 vrst rastlin in brez njih bi ostali brez pomembnega vira hrane. Pobudnik iniciative je Čebelarska zveza Slovenije ob podpori Republike Slovenije (in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) ter Organizacije združenih narodov. V znak podpore svetovnemu dnevu čebel bodo otroci na ustvarjalni delavnici izdelovali slovensko čebelo - kranjsko sivko. Lepo vabljeni!