O-STA

Kaj se zgodi z s. p.-jem, če si najdeš zaposlitev za polovični delovni čas?

Spraševali ste nas, kaj se zgodi s samostojnim podjetjem, z s. p.-jem, če si podjetnik najde zaposlitev za polovični delovni čas? Ne, odgovor "popoldanski s. p." ni pravi.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kaj prinaša redni, kaj popoldanski s. p. in kaj d. o. o.? Vsi odgovori na enem mestu!

Več informacij

Če ste samostojni podjetnik in plačujete prispevke za polni delovni čas, to je za 40 ur na teden, potem pa se zaposlite za določen čas, to ne pomeni, da morate redni s. p. preoblikovati v popoldanskega. Slednjega namreč odpre lahko le podjetnik oziroma bodoči podjetnik, ki je že zaposlen za polni delovni čas oziroma 40 ur na teden.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, Data

V kolikor se samostojni podjetnik v času, ko ima podjetje odprto in si plačuje prispevke, zaposli za polovični delovni čas, ne rabi glede oblike s. p. spreminjati ničesar. Potrebno bo le nižje plačevanje prispevkov. Namreč, zaposlitev za polovični delovni čas pomeni za 20 ur na teden. Za prvih 20 ur vam bo prispevke plačeval vaš novi delodajalec, za preostalih 20 pa boste plačevali vi kot s. p. Enako velja, če se zaposlite denimo za 15 ur; delodajalec bo plačeval prispevke za čas, ko ste zaposleni pri njem, za preostalih 25 ur pa boste prispevke plačevali sami.

Prijava na brezplačno izobraževanje

S. p. in zaposlitev: prijava in odjava v socialna zavarovanja

Če se samostojnemu podjetniku, ki ima redni s. p., ponudi možnost za zaposlitev za krajši delovni čas od polnega, denimo za 20-urni, bo ravnal takole. Delavec, torej samostojni podjetnik, se mora za polovični delovni čas prek svojega s. p. prijaviti v zavarovanje za preostalih 20 ur, ki mu manjkajo do polne zaposlitve in polnega zavarovanja. Prek s. p. bo tako plačeval prispevke za 20-urni delovni čas. V primeru, da se vam pogodba izteče, se morate odjaviti iz zavarovanja za s. p. za 20 ur in sledi prijava v zavarovanje s. p. za polnih 40 ur. Vse to lahko urejate preko M obrazcev iz domačega naslonjača.

Kaj se zgodi s samostojnim podjetjem, z s. p.-jem, če si podjetnik najde zaposlitev za polovični delovni čas? Odgovor "popoldanski s. p." ni pravi.

Klikni in deli

Pri tem opozarjamo, da če ste zaposleni denimo za polovični delovni čas, tj. 4. ure na dan, ne morete odpreti s. p. za 2 uri dnevno. Vedno morate računati na to, da ste v kakršni koli kombinaciji zaposleni za 8 ur dnevno oziroma 40 ur mesečno.

Preberite tudi:

Prijava na brezplačno izobraževanje

Imate vprašanje v zvezi s pogodbami o zaposlitvi in samozaposlovanju? Vas mika registracija lastnega podjetja? To lahko kadarkoli opravite na VEM točki DATA! Rezervirajte si svoj termin na data@data.si ali nas kadarkoli pokličite na 01 600 1530, naši podjetniški svetovalci vam bodo rade volje priskočili na pomoč!

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2016 in 2017", ki ga financirajo SPIRIT Slovenija, Javna agencija, RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklad za regionalni razvoj.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev s.p. Zakonodaja

Oznake Avtorski članki popoldanski s.p. s.p. samozaposlitev socialni prispevki zaposlitev zaposlitev za krajši delovni čas od polnega zaposlitev za polovični delovni čas

POVEZAVA; http://data.si/blog/2016/11/16/kaj-se-zgodi-z-s-p-jem-ce-si-najdes-zaposlitev-za-polovicni-delovni-cas/