O-STA

Matic Zorman: Find the Child

Mergentalerjeva

ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa

Tomšičeva ulica, Kranj

19. 11. - 22. 12. 2016

Odprtje: sobota, 19. november, ob 11. uri

Na Mergentalerjevi ulični galeriji fotograf Matic Zorman, Layerjeva hiša in TAM-TAM pripravljajo razstavo, ki zareže še huje kot mraz. Na ulici je na ogled vizualna zgodba o deklici, ki jo avtor neuspešno išče, in zgodba o družbeni realnosti, ki jo človeštvo neuspešno spreminja.

Punčka, deklica, deklič. Štiri- ali petletnica z velikimi rjavimi očmi, ki so videle grde stvari. Stvari, ki bi ji bile lahko prihranjene. Take, ki jih večina nas ne bo. Fotografija prikazuje simbolični trenutek njene zadušitve s plastičnim dežnim plaščem. Stoji v vrsti za registracijo. Begunka je, ena izmed 7000 dnevno, ki so se po Balkanski poti konec lanskega leta odpravljali v boljši svet, stran od neizogibnega.

Piše se 7. oktober leta 2015. V Preševem na makedonsko-srbski meji dežuje. Matic Zorman, fotograf in aktivist, na sprožilec pritisne le enkrat. Ujame njen pogled in trenutek, ko se čvrsto drži hladnih rešetk. Fotografija dobi največje priznanje za fotografijo na tekmovanju World Press Photo. Begunska deklica postane simbol.

Ni je vprašal niti za ime. Niti za njeno zgodbo. Ne pozna njene družine, njena preteklost in sedanjost sta mu neznana. Matic Zorman si jo želi najti, izvedeti, kdo je. Obrne se na UNHCR, Visoki komisariat ZN za begunce, išče jo preko Rdečega križa od Norveške do Srbije, povezuje se z organizacijami za iskanje sorodnikov, sprašuje med prostovoljci, na Facebooku in drugih omrežjih. Njegovo iskanje opazijo v revijah Guardian in Time, podoba punčke z velikimi očmi preplavi svetovni splet. Matic organizira akcijo Find the Child in poziva k informacijam. Je prispela, kamor je bila z družino namenjena?

Kaj bo, ko jo najde? Ko izve, kje živi? Matic pravi, da bi jo rad obiskal, jo spoznal. Jo kar objel. Želi si nadaljevanja zgodbe. Upa, da bo pozitivno. Čuti potrebo, da ji da glas, glas, ki bo govoril glasneje kot slika.

Matic Zorman je slovenski fotograf, ki se že vrsto let posveča reportažni fotografiji. Za svoje delo je prejel številne nagrade, tudi tiste najbolj referenčne. Fotografiranje je zanj učenje o življenju in življenje samo.