O-STA

Kje urejati M obrazce: na VEM točki, na ZZZS ali preko spleta?

Spraševali ste nas, kje urejati M obrazce: na VEM točki, na ZZZS ali preko spleta?

S prvim dnem letošnjega leta podjetniki zase in za svoje zaposlene ne morejo več postopkov za M obrazce, natančneje za M1 in M2 in M3 obrazce, urejati na območnih enotah Zavodov za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Samozaposlitev prinaša svobodo, izzive, večje dohodke, a tudi večjo negotovost, neurejen delovnik in marsikatero drugo tegobo, s katero se zaposleni ne spopadajo.

Več informacij

Kateri M obrazci obstajajo?

Prijava na brezplačno izobraževanje

  • Prijava v zavarovanje (obrazec M1)
  • Odjava iz zavarovanja (obrazec M2)
  • Sprememba podatkov na zavarovanjih (obrazec M3)
  • Prijava zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni (M12 obrazec)

Kaj lahko urejate na ZZZS?

Tam se lahko fizično ureja le še:

  1. Zavarovanje družinskih članov
  2. Odjavo iz zavarovanja, če se zgodi, da se s. p. prej izbriše iz registra podjetij, kot ga odjavijo iz zavarovanja. V takem primeru gre izbrisani s. p. s sklepom o izbrisu na ZZZS in si uredi sam odjavo iz zavarovanja.

Prijava na brezplačno izobraževanje

S prvim dnem letošnjega leta podjetniki zase in za svoje zaposlene ne morejo postopkov za M obrazce, natančneje za M1 in M2 in M3, več urejati na območnih enotah Zavodov za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Klikni in deli

Kako se po novem urejajo z M obrazci:

  1. Ali brezplačno na VEM točki, tudi na VEM točki DATA, s pomočjo referenta VEM točke;
  2. Ali to ureja prek portala e-Vem podjetnik sam, imeti mora digitalno potrdilo (Sigen-co ...) , ki se jo dobi na upravni enoti;
  3. Ali pa podjetnik pooblasti osebo za opravljanje postopkov z M obrazci. Gre za postopek na VEM točki, ko zastopnik podjetja (ali pri s. p. nosilec dejavnosti) na obrazcu Podelitev pooblastila za procesna dejanja v VEM postopkih pooblasti osebo, da zanj opravlja prijave, odjave, spremembe na zavarovanjih, oddaja zahteve za nadomestila plač in podobno. Preverite najnovejše pooblastilo, kjer najdete vse opcije, za katere lahko pooblastite drugo osebo.

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pripravila: Bogdana Rejc, Data d. o. o.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2016 in 2017", ki ga financirajo SPIRIT Slovenija, Javna agencija, RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklad za regionalni razvoj.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Finance Gospodarstvo Kadri Podjetniške novice Podjetništvo Ustanovitev d.o.o. Ustanovitev podjetja Ustanovitev s.p. Zanimivosti

Oznake Avtorski članki delavec delodajalec M obrazce odjava iz zavarovanja socialna zavarovanja VEM točka DATA zaposlitev ZZZS

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/11/21/kje-urejati-m-obrazce/