O-STA

Slovenska študentska ekipa TAFR zmagala na mednarodnem tekmovanju v Milanu

Konec oktobra je v Milanu potekalo mednarodno tekmovanje za najboljšo IKT poslovno idejo CREA ICT Business Idea Contest, na katerem je slovila slovenska študentska startup ekipa TAFR. Zmago so si prislužili z avtonomnim robotom za vzdrževanje vinske trte. Ekipo sestavlja 11 študentov s štirih ljubljanskih fakultet, 6 izmed njih je študentov Fakultete za elektrotehniko. Mednarodnega tekmovanja, ki je potekalo v okviru največjega sejma na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij v Italiji SMAU, se je udeležilo 14 zmagovalnih ekip vseh letošnjih poletnih šol CREA. Pod sloganom Kreativnost in informacijske tehnologije za nove oblike podjetništva so šole potekale v sedmih partnerskih državah.

Cilj izboljšati vsakdanje delo kmetov in vinogradnikov

"TAFR pomeni Telematic Autonomous Field Robot. Če kratico prebereš tako, kot se jo napiše, izgovoriš besedo "tougher," torej močnejši," pravi Iza Burnik, članica ekipe in študentka Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Glavni cilj interdisciplinarne ekipe študentov je izboljšati vsakdanje delo kmetov in vinogradnikov. Avtonomni robot, s katerim so na tekmovanju prepričali 14-člansko mednarodno komisijo v sestavi investitorjev in predstavnikov podpornih okolij, se s pomočjo računalniškega vida samostojno premika po vinogradu, oceni stanje trt in po potrebi izvaja dognojevanje ter poskrbi za njihovo zaščito. Kot pravi ekipa TAFR, se z robotskim pomagačem opravila na polju pocenijo in pohitrijo, istočasno pa omogoča delo na daljavo in zagotavlja večjo varnost pri delu na klancu ter delu z nevarnimi kemikalijami.

Tekmovanje kot odskočna deska

"Tekmovanje CREA je bilo za nas bolj kot ne odskočna deska, pa tudi mentorstvo pri oblikovanju poslovne ideje in samega poslovnega modela je bilo več kot zaželeno," pravi Iza Burnik. Ekipa TAFR sicer deluje samostojno, projekt pa je prijavljen pri Zavodu 404. S Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je sodelovanje potrdil Laboratorij za telekomunikacije, za mentorstvo in sodelovanje pa so v pogajanju še z enim drugim laboratorijem, ki ga zaenkrat ne želijo razkriti. Njihov naslednji večji izziv bo Field Robot Event 2017, ki poteka že kar nekaj let in na katerem se predstavi letno vsaj 20 študentskih ekip, ki prav tako ustvarjajo kmetijskega robota. Za izdelavo robota in udeležbo na tekmovanju potrebujejo finančna sredstva, zato iščejo podpornike, ki bi kot partnerji podprli ekipo in tako prispevali k razvoju robota.