O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Velenje v akciji "Naj javno stranišče 2016" zasedlo 2. mesto

Velenje, 23. november 2016 - V letošnji akciji "Naj javno stranišče 2016" je bilo v dveh kategorijah - občine in bencinski servisi - ocenjenih 70 javnih stranišč v 33 občinah in 53 bencinskih servisih. Mestna občina Velenje je zasedla drugo mesto.

Komisija je ocenjevala 7 javnih stranišč v naši občini, in sicer stranišče na Mestnem otroškem igrišču, na Avtobusnem postajališču Velenje, v Centru Nova, v garažni hiši Zdravstvenega doma Velenje, ob Škalskem in Velenjskem jezeru ter v Turistično-informacijskem centru Velenje.

Osebam s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB) predstavlja dostopnost oz. nedostopnost do javnih sanitarij veliko oviro pri vključevanju v socialno okolje. Zaradi specifike bolezni potrebujejo hiter in stalen dostop do sanitarij povsod kjer se gibljejo, tako doma, na delovnem mestu, v šolah, bolnišnicah in krajih, kjer opravljajo vsakdanje opravke ali jih obiskujejo kot turisti. V ta namen Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen od leta 2009 izvaja akcijo "Naj javno stranišče".

Letošnja novost akcije je tudi mobilna aplikacija "Najbližji WC", na voljo za operacijske sisteme Android, iOS ter Windows Phone. Glavni namen aplikacije je uporabniku najti najbližje odprto javno stranišče in ga do tja tudi voditi. Mobilna aplikacija je brezplačna.