O-STA

Ta veseli dan kulture v Slovenski filharmoniji - 3. december 2016

Spoštovani ljubitelji Slovenske filharmonije!

Vljudno vabljeni na

koncert v okviru cikla Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije

ter praznovanja Ta veseli dan kulture 2016.

Koncert z naslovom "Gallus - Trobilni ansambel Slovenske filharmonije z Zborom Slovenske filharmonije" bo v soboto, 3. decembra 2016 ob 19.30, v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije

Zbor Slovenske filharmonije

dirigentka Martina Batič

spored: Gallus, Dolar, Premrl, Štuhec

V Prešernovem letu 2000 je ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Z leti se je preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek in praznovanje ob Prešernovem rojstnem dnevu 3. decembra. Tudi letos na ta dan svoja vrata odpirajo številni nacionalni in občinski kulturni zavodi ter vabijo na predstave, razstave, koncerte, predavanja, vodenja in delavnice.

Tudi Slovenska filharmonija se kot osrednja nacionalna glasbena ustanova udeležuje praznovanja - ljubitelje dobre glasbe vabi na koncert, posvečen delom slovenskih skladateljev od renesanse do sodobnosti.

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije pripravlja spored, ki nas vodi od Gallusovega renesančnega madrigala in Dolarjevih baročnih plesov do Premrlove modernistične suite 'v starem slogu' in Štuhečevega hommage à Gallus v obliki teme z variacijami iz leta 1953. Čez ta širok most, ki povezuje staro in sodobn(ejš)o glasbo, nas Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom Martine Batič pelje na sprehod skozi opus našega velikega mojstra renesančne vokalne glasbe, Jacobusa Gallusa. Poleg njegovega priljubljenega madrigala Musica noster amor iz zbirke Moralia (Nürnberg, 1596) bomo slišali tudi motete za adventni in božični čas iz Prve knjige motetov (Praga, 1586).

Vljudno vabljeni.

VSTOPNICE: Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana (med delavniki od 8. do 16. ure); T +386 1 24 10 800, www.filharmonija.si, info@filharmonija.si