O-STA

Svoj del dohodnine lahko namenite nevladnim organizacijam!

Svoj del dohodnine lahko namenite nevladnim organizacijam. V nasprotnem primeru bo 0,5 odstotka vaše dohodnine romal v državni proračun.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Vse razlike med s. p. in d. o. o. na enem mestu!

Več informacij

Vsak zavezanec lahko zahteva, da se do 0,5 odstotkov dohodnine, odmerjene po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2), ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Za splošno-koristne namene se štejejo humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni, ki se opravljajo v okviru dejavnosti rezidentov Slovenije, ki so po posebnih predpisih ustanovljeni za opravljanje navedenih dejavnosti kot nepridobitnih dejavnosti.

Nevladna organizacija pa ne more sama zaprositi za vpis na seznam upravičencev, temveč to po uradni dolžnosti naredijo ministrstva sama. Tukaj lahko najdete seznam vseh organizacij, ki jim lahko namenite 0,5 odstotka svoje dohodnine.

Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) je med medije poslal akcijo #nulapet.

Spomnimo ... Vsakdo, ki v Sloveniji plačuje dohodnino, lahko podari do 0,5 % svoje dohodnine kateri od več kot 5 tisoč nevladnih organizacij, recimo prostovoljnim gasilcem, humanitarnim organizacijam, društvom za zaščito živali, lokalnim športnim in kulturnim društvom ... a kljub temu več kot 60 % Slovencev svojih 0,5 % ne podari nikomur in tako poskrbi, da skoraj 5 milijonov evrov ostane v proračunu. V številkah to pomeni recimo pol milijona (!) dodatnih prehranskih paketov, počitnice za 16 tisoč otrok iz socialno ogroženih družin ali skoraj toliko, kot se je v petih letih zbralo za projekt Botrstvo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

[Svoj del dohodnine lahko namenite nevladnim organizacijam. V nasprotnem primeru bo 0,5 odstotka vaše dohodnine romal v državni proračun.[/tweet]

Preverite, komu ste iz lanske odmere dohodnine namenili največ donacije v prispevku Komu je bila namenjena donacija dela dohodnine?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vabljeni na izbrane delavnice, na podlagi katerih

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetništvo Zanimivosti

Oznake Avtorski članki Cnvos del dohodnine dohodnina donacija državni proračun FURS nevladne organizacije nulapet zakon o dohodnini

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/12/06/svoj-del-dohodnine-lahko-namenite-nevladnim-organizacijam/