O-STA

La bohème se poslavlja z odra ljubljanske Opere - bliža se premiera Madame Butterfly

V soboto, 10. decembra, ob 19. uri, bomo na odru ljubljanske Opere zadnjič uprizorili opero La bohème italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija. Opero v štirih dejanjih smo v režiji Vinka Möderndorferja premierno izvedli 16. marca 2006, sicer pa je bila opera v Ljubljani prvič izvedena že leta 1898 v Nemškem gledališču.

Eno najbolj priljubljenih oper celotnega opernega repertoarja je navdihnil roman Prizori iz življenja boemov Henryja Murgerja, v libreto pa sta ga prepesnila Luigi Illica in Giuseppe Giacosa. Giacomo Puccini je ustvaril presunljivo glasbeno ilustracijo življenja pariških boemov, polno upov in sanj, radosti in razočaranj. Za mnoge operne poznavalce je La bohème najboljše Puccinijevo delo, v katerem se njegov neverjetni talent za ustvarjanje melodije prepričljivo prepleta z impresionističnimi glasbenimi in dramatičnimi postopki ter z nezgrešljivim smislom za podrobnosti.

Režiser Vinko Möderndorfer je v operi, ki tudi med ljubljanskim občinstvom velja za romantično in polno čustev, izpostavil predvsem krutost in revščino umetniškega življenja. Tematiko je posodobil in jo približal našemu okolju in času.

Na še eno v vrsti zanimivih, imaginarnih opernih potovanj vas bosta z zborom in orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, ki ga bo vodil naš šef dirigent Jaroslav Kyzlink, popeljali izvrstni solisti in gostje ljubljanske Opere Martina Zadro (Mimi), Branko Robinšak (Rudolf), Urška Breznik (Musetta), Rok Bavčar (Schaunard), Saša Čano (Colline), Zoran Potočan (Benoit), Aljaž Žgavc (Parpignol), Darko Vidic (Marcel) in Janko Volčanšek (Alcindoro).

Vsekakor pa se Opera ne poslavlja s Puccinijevim opusom in železnim repertoarjem. Že 26. januarja prihodnje leto bo premierno na sporedu njegova mojstrovina Madama Butterfly prav tako v režiji Vinka Möderndorferja in pod dirigentsko taktirko maestra Lorisa Voltolinija.