O-STA

POSLOVILA SE JE OPERNA UMETNICA VILMA BUKOVEC (1920 - 2016)

Vilma Bukovec se je rodila 27. februarja 1920 v Trebnjem. Maturirala je na gimnaziji v Novem mestu, nato pa študirala pravo, pri Jeanette Foedransperg pa petje. V času italijanske okupacije je bila internirana v Italijo, ko se je vrnila, pa je študirala solopetje pri Adu Darianu na ljubljanski glasbeni akademiji. Postala je članica zbora ljubljanske Opere. Kot solistka je debitirala leta 1944 z vlogo Siebla v Gounodovem Faustu.
Postala je ena prvih solistk ljubljanske Opere in v svoji karieri nastopila v skoraj vseh vlogah opernega repertoarja za lirski in pozneje tudi dramski sopran. Bila je Manon v istoimenski Massenetovi operi, Marinka v Prodani nevesti - s to vlogo se je leta 1982 po štiridesetih letih umetniškega poustvarjanja poslovila od opernih desk -, bila je Čo-čo-san v Madame Butterfly, Margareta v Faustu, Kerubin v Figarovi svatbi, Mimi v La bohème, Jenufa, Thaïs, Saloma, Tosca, Aida in Desdemona. Pela je v krstni uprizoritvi Poličeve opere Mati Jugovićev ter v Švarovih operah Slovo od mladosti in Ocean. Z velikim uspehom je nastopila v vlogi Katarine Izmajlove v Šostakovičevi istoimenski operi (sezona 1970/71).

Vilma Bukovec je za svojo poustvarjalnost, ki sta jo prevevali velika pevska kultura in pristna odrska igra, prejela celo vrsto nagrad: leta 1953 tretjo nagrado na Jugoslovanskem pevskem tekmovanju v Beogradu, leta 1954 prvo nagrado in zlato medaljo v Toulousu in leta 1955 prvo nagrado v Verviersu. Za vlogo Manon je leta 1957 prvič dobila Prešernovo nagrado. Leta 1982 je prejela Betettovo nagrado in Prešernovo nagrado za življenjsko delo, leta 2000 pa srebrni častni znak svobode Republike Slovenije.
Z ansamblom ljubljanske Opere SNG je veliko gostovala, kot solistka pa je bila deset let redna gostja v Franciji (Toulouse). Nastopala je tudi v Parizu, Belgiji, Sovjetski zvezi, na Poljskem, Češkem, v Romuniji, Grčiji, Bolgariji, Egiptu, Španiji, na Kitajskem in drugod. Veliko je snemala na Radiu Slovenija.

Ansambel ljubljanske Opere jo bo ohranil v lepem spominu!