O-STA

Ekipa študentov z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko s "Fear Index-om" zmagala na regionalnem tekmovanju OVSE v Hamburgu

Skupina študentov 2. letnika interdisciplinarnega študija Multimedija ljubljanske Fakultete za elektrotehniko je s kampanjo "Think Again" (premisli) - v sklopu katere so razvili t.i. "Fear Index" - včeraj, 8.12.2016, na regionalnem tekmovanju OVSE v Hamburgu osvojila prvo mesto. Namen kampanje je sicer spodbujati študente Univerze v Ljubljani k samostojnemu razmišljanju o navidezni medijski nepristranskosti v zvezi s trenutno migrantsko krizo.

Ocenjujejo stopnje strahu v besedilih medijev

Ker mediji pri svojem poročanju mnogokrat niso nepristranski, pač pa v svojih prispevkih podpihujejo takšen ali drugačen ekstremizem, so študentje razvili "Fear Index" - algoritem, s katerim se ocenjujejo stopnje strahu v besedilu. Algoritem deluje na principu podatkovne baze besed in besednih zvez, ki v bralcu vzbudijo negativen čustven odziv. Iz provokativnih besed je izračunan "Fear Index," iz katerega je razvidno, v kolikšni meri analizirani članek vzbuja strah in negativne odzive v ljudeh.

Ciljajo na globalno raven

Med 47 projekti "Challenge extremism" iz držav Evropske unije, pa tudi širše regije, je bil projekt uvrščen med najboljše 3 (poleg njih še švedski in kanadski projekt), ekipa študentov pa je včeraj, 8.12.2016, zmagala na regionalnem tekmovanju OVSE (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi) v Hamburgu. Drugi, globalni del tekmovanja še poteka, zmagovalci pa bodo znani v začetku prihodnjega leta.

Interdisciplinarni študij

Kampanjo je skupina študentov 2. letnika interdisciplinarnega študija Multimedija na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani zasnovala v okviru predmeta "IKT in družba" pod mentorstvom profesorjev dr. Tanje Oblak Črnič in dr. Dejana Verčiča s Fakultete za družbene vede (FDV) - pri letošnjem izvajanju predmeta sta se nosilca na pobudo Ameriškega veleposlaništva v Ljubljani s študenti dogovorila, da bo izvajanje predmeta potekalo kot sodelovanje pri projektu , ki ga organizirajo ameriško Ministrstvo za zunanje zadeve, Facebook in EdVenture Partners. Študijski program izvajata Fakulteta za elektrotehniko in Fakulteta za računalništvo in informatiko, z družboslovnimi vsebinami sodeluje tudi FDV.

Več na: http://www.thinkagain.si/ oz. https://www.facebook.com/thinkagainpremisli/?fref=ts