O-STA

Izjava za javnost Mladinskega sveta Slovenije ob Svetovnem dnevu človekovih pravic

"Ne pozabimo na pravice mladih"

V spomin na sprejetje splošne deklaracije človekovih pravic leta 1948, 10. december že tradicionalno obeležujemo kot Svetovni dan človekovih pravic.

Človekove pravice so temelj sodobne družbe in eden od najpomembnejših gradnikov civilizacije. Človekove pravice so pogosta in priljubljena tema predvsem v politični in nevladni sferi. Na žalost, v Mladinskem svetu Slovenije opažamo, da se v tem kontekstu, vse prevečkrat pozablja na pravice mladih.

Mladi v svetu in Sloveniji so v nezavidljivem položaju. V Sloveniji opažamo predvsem otežen dostop za mlade na trga dela, kar odločilna vpliva na osamosvajanje mladih. Prav tako pa se mladi srečujejo s številnimi izzivi pri kreiranju lastne družine in reševanju svojega stanovanjskega vprašanja. Predvsem pri reševanju slednjega je Slovenija pri repu držav EU, saj se mladi pri nas v povprečju odselijo od staršev kar tri leta kasneje, kot njihovi vrstniki v EU.

Ko govorimo o mladih običajno govorimo o mladinski problematiki. Na Mladinskem svetu Slovenije ne pristajamo na tezo, da smo mladi problem. Mladi smo rešitev problema. Potreben je premik od koncepta mladinske problematike h konceptu pravic mladih.

Pravica do dela ter dostojnega plačila za opravljeno delo je omenjena že v Splošni deklaraciji človekovih pravic. Čas je, da mlade prenehamo diskriminirati in jim omogočimo enake možnosti v skladu s Splošno deklaracijo človekovih pravic.

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic na Mladinskem svetu Slovenije pristojne pozivamo k doslednemu upoštevanju Splošne deklaracije in si želimo premika v smeri zagotavljanja pravic mladih, kajti pravice mladih so človekove pravice.

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl pa je ob svetovnem dnevu poudaril "Mladi si ne želimo zgolj pravic, pač pa se zavedamo tudi naše odgovornosti pri grajenju boljše družbe. Prav mladi so najbolj aktivna družbena skupina v številnih nevladnih organizacijah, spletnih kampanjah in drugih iniciativah, ki opozarjajo na pomen človekovih pravic. Menim, da je ključ do sprememb v vsakem od nas. Prav vsak se lahko v svojem lokalnem okolju ali na spletu postavi po robu diskriminaciji, nasilju in nepravičnosti in s tem storimo majhen a pomemben korak, k pravičnejšem svetu."

Kontakt in dodatne informacije: Andraž Šiler, 051 384 431, pr@mss.si