O-STA

Krožen hologramski koledar za novo tisočletje

Že od pradavnine so ljudje opazovali naravo, sledili njenim ciklom in poskušali meriti čas. Za mnoge civilizacije je bilo dojemanje časa krožno, zatorej so bili tudi njihovi koledarji v krožni obliki. Izdelava resnično uporabnega krožnega koledarja pa ni bila možna vse do prihoda sodobnih tehnologij, kot sta digitalni računalnik in zaslon na dotik, kar je omogočilo nemoteno prehajanje po časovnici neposredno z vrtenjem.

Leta 2012 je ekipa HedgeHog izdelala prvi takšen koledar, v obliki iOS mobilne aplikacije, poimenovane CircleTime. Izdelek je takrat s strani Gospodarske Zbornice Slovenije dobil priznanje za inovacijo in ima sedaj že tisoče uporabnikov po vsem svetu, ki so prepoznali uporabnost koledarja v krožni obliki. Kljub zaslonu na dotik, ki z mnogimi gibi sedaj omogoča pred tem nepredstavljive načine uporabe, pa je to še vedno zgolj zaslon, z vsemi omejitvami snovnega predmeta.

Sedaj se je HedgeHog namenil postaviti nov mejnik, z najavo vrtljivega krožnega koledarja, osvobojenega takšnih omejitev - koledar postavljen v "obogateni" resničnosti, ki bo dejansko omogočal naraven pregled nad časom, v treh dimenzijah. Projekt je trenutno v razvoju za Microsoftovo HoloLens platformo, z načrti za prilagoditev na ostale naprave, kot je pričakovani Apple VR.

"Ko gledamo krožni koledar v obliki 3D holograma, postane zelo očitno, kako celovit in uporaben pravzaprav je," je povedal Dejan Durini, eden od razvijalcev novega koledarja.

Več informacij najdete na uradni spletni strani projekta: http://www.newroundcalendar.com/3d-hologram-calendar-app.html

###

Kontaktni podatki:

Dejan Durini

e-pošta: app@hedgehog.si

Telefon: 040162969