O-STA

Podaljšanje dovoljenj za uveljavljanje pavšalnega nadomestila za leto 2017 po uradni dolžnosti

Finančna uprava RS (Furs) bo praviloma konec meseca decembra po uradni dolžnosti izdala dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila za leto 2017. Prav tako bodo že obstoječe imetnike dovoljenja, ki pa jim ga ne bodo podaljšali, o tem obvestila ter navedla razlog za takšno odločitev.

izobraževanje

Potni nalogi

Znate pravilno izpolniti potni nalog?

Več informacij

Obstoječe imetnike dovoljenj zato prosijo, da ne vlagajo vlog za izdajo dovoljenja, saj trenutno na eDavkih vloge za izdajo dovoljenja za leto 2017 še ni mogoče oddati, kar pomeni, da se vloga, oddana v letošnjem letu, nanaša na dovoljenje za leto 2016 in ne na dovoljenje za leto 2017.

Prijava na izobraževanje

Komu dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila ne bodo podaljšali?

Če je izpolnjen vsaj eden izmed spodaj navedenih razlogov, predstavnikom kmečkega gospodinjstva dovoljenje ne bo podaljšano.

  1. člani kmečkega gospodinjstva ne presegajo 200 evrov skupnega katastrskega dohodka za leto pred letom, za katero se uveljavlja dovoljenje,
  2. člani kmečkega gospodinjstva nimajo v uporabi zadostne površine zemljišč,
  3. imetnik dovoljenja za predhodno leto ni predložil obračuna pavšalnega nadomestila v elektronski obliki prek sistema eDavki,
  4. kmečko gospodinjstvo bo pričelo s 1. januarjem leta, za katero se podaljšuje dovoljenje, davčno osnovo od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti ugotavljati na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov ali na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.

Prijava na izobraževanje

Kako ravnati v primeru nepodaljšanja?

V primeru nepodaljšanja dovoljenja se lahko po 1. januarju 2017 odda nova vloga za izdajo dovoljenja, pri čemer mora vložnik dokazati izpolnjevanje pogojev za pridobitev dovoljenja. Hkrati se lahko oddajo tudi vsi obračuni pavšalnega nadomestila za vsa predhodna leta, ki niso bili predloženi v roku.

Furs bo praviloma konec meseca decembra po uradni dolžnosti izdal dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila za leto 2017.

Klikni in deli

Hkrati Furs opozarja tudi na obveznost predložitve obračuna za obdobje veljavnosti dovoljenja v letu 2016, in sicer do 31. januarja 2017. Obračun se predloži prek sistema eDavki na obrazcu DDV-OPN, in sicer ne glede na to, ali je imetnik dovoljenja v obdobju veljavnosti dovoljenja opravil kakšno dobavo ali ne.

Kmetijska dejavnost in DDV

Davčni zavezanec, kmet, ki opravlja osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost (OKGD) mora vedeti, kako se zanj ugotavljajo dohodki: ali podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov ali dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov ali pa na podlagi pavšalne obdavčitve (po katastrskem dohodku).

Vir: Furs

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Davki Finance Gospodarstvo Podjetništvo

Oznake avtorski članek dohodek dovoljenja FURS katastrski dohodek kmetijska dejavnost pavšal uveljavljanje pavšalnega nadomestila

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/12/15/podaljsanje-dovoljenj-za-uveljavljanje-pavsalnega-nadomestila-za-leto-2017-po-uradni-dolznosti/