O-STA

Na krilih ljubezni do medicine: mladi zdravniki in odprava na Madagaskar

Mladi zdravniki Jernej A. Lesjak, Staša Mudrovčič in Alejandro M. Rant ter mlada zobozdravnica Alja Črv se maja naslednje leto odpravljajo na Madagaskar.

Natančneje jih bo pot, ki ne bo čisto nič popotniška, temveč v prvi vrsti velikodušna in humanitarna, popeljala na jugovzhodni del otoka v vas Matanga, kjer bodo prostovoljno delovali v dispanzerju tamkajšnjega misijona, ki ga je do lani vodil slovenski misijonar Izidor Grošelj.

Matanga: v času ciklonov odrezani od zdravnikov

Dispanzer, v katerem bodo nudili zdravstveno oskrbo tamkajšnjim prebivalcem, je sestavljen iz treh ambulant in lekarne. Ena izmed ambulant je namenjena zobozdravnikom in opremljena z vso potrebno opremo za njihovo delo. "Osnovni cilj odprave je, da izboljšamo kvaliteto življenja prebivalcev vasi Matanga, naselju na jugovzhodnem delu Madagaskarja, pravi Jernej.

Obrazec za namenitev dela dohodnine

V Matangi, razen v času humanitarno-medicinskih odprav, ni prisotnega zdravnika ali zobozdravnika, od najbližje bolnišnice pa so prebivalci oddaljeni dve do tri ure naporne vožnje po neurejeni poti. Ceste so v času ciklonov neprevozne, po drugi strani pa si prevoza in zdravstvene oskrbe večina prebivalcev ne more privoščiti.

Izobraževanje, preventiva in zdravljenje

Zdravili bodo tako akutne, kot tudi kronične, predvsem pa nalezljive bolezni, kot so malarija, tuberkuloza ali AIDS.

Posvetili se bodo tudi perečim zobozdravstvenim problemom, tako zdravljenju, kot tudi preprečevanju s promocijo ustne higiene.

Na to pot bom s pomočjo preostalih članov naše odprave, Alje, Staše in Alejandra, ter preostalih podpornikov, dobrotnikov naše ideje, stopil z elanom in s pozitivnimi pričakovanji na krilih ljubezni do medicine.

Madagaskar je ena od najrevnejših držav s pričakovano življenjsko dobo 60 let, kar je okrog 20 let manj od pričakovane življenjske dobe v Evropi. Tuberkuloza, driske, podhranjenost in malarija spadajo med deset najpogostejših vzrokov smrti na tej otoški državi.

Obrazec za namenitev dela dohodnine

Za sporazumevanje z Malgaši se bodo mladi zdravniki in zobozdravnica naučili malgaškega jezika, saj ljudstvo na podeželju, čeprav je bi Madagaskar dolgo časa francoska kolonija, ne govori francosko.

Na krilih ljubezni do medicine

Mladi zdravniki so se za odpravo so se odločili, ker želijo pomagati najbolj zapostavljenim ter pridobiti dragocene poklicne in življenjske izkušnje. V mesecih priprav vneto zbirajo sredstva za zdravila, cepiva in medicinske pripomočke, ki jih bodo vzeli s seboj, ter za stroške odprave.

Mladi zdravniki na krilih ljubezni do medicine: pomagate jim lahko z donacijo dela dohodnine.

Klikni in deli

V ta namen bodo prodajali majice z logotipom odprave, skodelice, koledarje in planerje ter prirejali različne dogodke, koncerte - eden izmed njih bo 30. januarja 2017 v kazinski dvorani akademije za glasbo v Ljubljani.

Eden izmed načinov podpore naši odpravi je tudi namenitev dela dohodnine, o čemer lahko izveste več na povezavi http://www.madagaskar2017.eu/nic-vas-ne-stane-da-ste-dobrodelni/.

Obrazec za namenitev dela dohodnine

Preberite tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorije Kadri Marketing Podjetništvo Zanimivosti

Oznake Avtorski članki dobrodelnost države tretjega sveta humanost izkušnje Madagaskar medicina misija mladi in medicina mladi in zdravje pomoč vrednote zdravstvo znanje zobozdravstvo